Erdogan razgovarao sa Maskom o ulaganjima u Tursku, poklonio mu četiri knjige

0

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je u četvrtak da je sa vlasnikom kompanija Spejs Eks i Tesla Ilonom Maskom razgovarao o ulaganjima u Tursku i zajedničkom istraživanju svemira.

„Razgovarao sam sa Maskom o pitanjima ulaganja Tesle u Tursku i preduzimanju zajedničkih koraka u istraživanju svemira. Pozvao sam ga na Tehnofest u Izmiru. Rekao je da će vjerovatno doći”, rekao je Erdogan novinarima na marginama sjednice Generalne skupštine UN u Njujorku, prenosi turski TV kanal TRT.

On je napomenuo da je Mask upoznat sa turskim bespilotnim letjelicama i da ih smatra uspješnim.

„Mask je svjestan uspjeha koje je naša zemlja postigla u oblasti tehnologije posljednjih godina. Ovo će biti podsticaj za njega da pokrene  ulaganja u Tursku. Ne samo Mask, cijeli svijet sada cijeni naša dostignuća u ovoj oblasti”, rekao je Erdogan.

Na pitanje novinara o svojim knjigama koje je poklonio Masku, turski predsjednik je rekao da je američkom milijarderu poklonio četiri knjige, među kojima su „Pravedniji svijet je moguć” i „Reforma UN: novi pristup međunarodnoj saradnji”.

On je objasnio da je u knjizi „Pravedniji svijet je moguć” polazna tačka filozofija „Svijet je veći od pet” kojom se ukazuje na činjenicu da nije pravedno ostaviti sudbinu čovječanstva na milost i nemilost samo pet zemalja u oblastima koje će uticati na budućnost svijeta.

Kako je dodao, u knjizi „Reforma UN: Novi pristup međunarodnoj saradnji” objašnjena je potrebna reforma UN u svjetlu konkretnih razloga i sugestija.

„Siguran sam da će međunarodna zajednica razumjeti vrijednost svakog zapažanja i sugestije koju sam iznio u tim knjigama”, rekao je Erdogan, prenosi Tanjug.