Erdogan otvorio novi turski megaprojekat na više od milion kvadrata

0

Uz prisustvo turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, u glavnom gradu Ankari u srijedu je svečano otvorena gradska bolnica “Etlik“, sa kapacitetom više od 4.000 kreveta, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o drugoj gradskoj bolnici koju dobiva Ankara i ukupno 20. u Turskoj. Bolnički kompleks izgrađen je na zemljištu veličine više od milion kvadratnih metara čime će biti bolnica s najvećom površinom u zemlji.

Kompleks u Ankari sastoji se od osam odvojenih bolnica, sa ukupnim kapacitetom 4.050 kreveta. Posjeduje također 1.000 poliklinika, 125 operacijskih sala, 691 krevet intenzivne njege i 3.359 servisnih kreveta. Kompleks će imati medicinski hotel, univerzitet, heliodrom i komercijalne zone.​​​​​​​

Foto: Agencija Anadolija

“Kombinacijom našeg ljudskog kapitala i tehnoloških mogućnosti na najvišem nivou, učinit ćemo svaku gradsku bolnicu nacionalnim i međunarodnim brendom“, rekao je Erdogan tokom obraćanja na ceremoniji, te dodao:

“Nećemo stati dok ne izgradimo razvijenu Tursku u kojoj naši mladi neće ni na čemu zavidjeti drugim zemljama“.

Svečanosti, upriličenoj uz prisustvo velikog broja građana, prisustvovali i potpredsjednik Turske Fuat Oktay, brojni ministri, predstavnici institucija, predstavnici kompanije koja je gradila bolnicu i gosti.