Erdogan odlučan: Turska mora nastaviti proizvodnju

0

Turska mora nastaviti proizvodnju tokom pandemije virusa korona kako bi održala izvoz i snabdijevanje ključnjim potrepštinama, rekao je u turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan dok je broj slučajeva u njegovoj državi prešao 10 hiljada.

Ankara je uvela stroge mjere ograničavanja društvenih kontakata kako bi spriječila širenje virusa. Prvi slučaj u Turskoj zabilježen je prije tri sedmice, a vlada do danas nije građanima naredila da ostanu kod kuće, prenosi Seebiz.

Broj potvrđenih slučajeva u ponedjeljak je narastao na 10.827, objavio je ministar zdravstva Fahretin Koca. Preminulo je 168 ljudi.

Erdogan je nakon sjednice vlade poručio da Turska mora nastaviti da proizvodi, pa je stanovnike pozvao da svojevoljno odu u karantin.

– Sada je najosjetljivije pitanje nastavka proizvodnje kako bi se održalo snabdijevanje ključnih dobara i izvoz – istakao je turski čelnik i dodao da je Turska država koja mora nastaviti proizvodnju.

Erdogan je pokrenuo kampanju za prikupljanje donacija građana za one kojima najviše treba, tvrdeći da je sam donirao sedam mjesečnih plata za tu inicijativu koja je prema njegovim riječima već prikupila 11 miliona dolara.

Objavio je i da je Turska stavila 41 četvrt pod karantin kako bi zaustavila širenje virusa. Ankara je zaustavila sve međunarodne letove, ograničila putovanje unutar države, zatvorila škole i ugostiteljske objekte, zaustavila vjerska okupljanja i sportska događanja.