Erdogan imenovao novog ministra finansija, on se prvo pomolio Bogu

0

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan imenovao je danas Nureddina Nebatija za ministra trezora i finansija nakon ostavke Lutfija Elvana.

Imenovanje, objavljeno u turskim službenim novinama, uslijedilo je nakon pada lire od 27 posto samo u posljednjih mjesec dana. Lira je ostvarila niz rekordno niskih nivoa u posljednje vrijeme.

Nebati je bio zamjenik ministra trezora i finansija, a studirao je međunarodne odnose, političke nauke i javnu upravu, stoji u njegovoj biografiji na web stranici ministarstva.

– Bože moj, olakšaj nam, nemoj otežavati. Bože moj, učini da ishod bude dobar. Daj nam istinu u našem radu, učini nas uspješnima. Bože moj, daj mi sposobnost da obavljam dužnost ministra trezora i finansija, koju je naš predsjednik smatrao dostojnom mene, i da budem vrijedan povjerenja koje mi je ukazao – tvitao je Nebati rano jutros.

Nebati, koji je tri godine bio zamjenik ministra finansija prije imenovanja, rekao je prošle sedmice da je Turska godinama pokušavala provesti politiku niskih stopa, ali je naišla na snažno protivljenje.

Ovaj put smo odlučni to implementirati – napisao je na Twitteru, dodajući da “nema problema” s održavanjem niskih kamatnih stopa u trenutnim tržišnim uslovima.

Elvan, bivši potpredsjednik vlade i dugogodišnji član vladajuće stranke AK, obnašao je tu finansijsku funkciju nešto više od godinu dana nakon što je zamijenio Berata Albayraka, Erdoganovog zeta.

Lira je u srijedu oslabila na čak 13,87 za dolar.

Erdogan je ranije izvršio pritisak na centralnu banku da se okrene agresivnom ciklusu monetarnog ublažavanja (smanjenja kamatnih stopa) u cilju, kako kaže, podsticanja izvoza, investicija i otvaranja radnih mjesta, uprkos rastu inflacije na blizu 20 posto i ubrzanju deprecijacije nacionalne valute, što erodira zarade Turaka.