Energoinvest u Albaniji završio projekat vrijedan blizu 29 miliona eura

0

U Tirani je svečano puštena pod napon dalekovodna linija Tirana – Morine, jedan od najvećih poslijeratnih projekata izgradnje dalekovoda na kojem je radio Energoinvest, d.d – Sarajevo, a čijom realizacijom su elektroenergetski povezani Albanija i Kosovo.

Dalekovod je na specijalnoj svečanosti pod napon pustio premijer Albanije Edi Rama. Ceremoniji su prisustovali brojni zvaničnici Albanije, premijer Kosova Isa Mustafa, kao i predstavnici investitora, izvođača radova i konsultanata.

Vrijednost ugovora, kojeg je finansirala Njemačka razvoja banka (KfW), iznosi blizu 29 miliona eura, a radi se o projektu po sistemu “ključ u ruke”, što znači da Energoinvest izvodio projektovanje, nabavku opreme, isporuku, izvođenje radova, ispitivanje i puštanje pod napon. Projekat je završen u skladu sa ugovornim rokovima i sa međunarodnim standardima, i interkonekcijski dalekovod Albanija – Kosovo je pušten pod napon.

Ovo je drugi veliki projekat kojeg je realizirao Energoinvest za investitora OST Albanija (Elektroprenos Albanije), nakon uspješno realiziranog projekta izgradnje dalekovoda na jugu Albanije koji je završen početkom ove godine.

“Nadamo se da ćemo uspješnu saradnju sa Albanskim partnerom ostvariti i u budućnosti na novim projektima”, poručili su iz Energoinvesta.