Elektroprivreda HZ HB i HEP potpisali Sporazum o poslovnoj saradnji

0

Izvrsna dugogodišnja saradnja između Hrvatske elektroprivrede (HEP-a) i JP Elektroprivreda hrvatske zajednice Herceg Bosne (EPHZHB-a) nastavljena je i današnjim potpisivanjem Sporazuma o poslovnoj saradnji između ove dvije kompanije.

Sporazum su u Zagrebu potpisali predsjednik Uprave HEP-a Perica Jukić i generalni direktor EPHZHB-a Marinko Gilja.

Sporazumom se poboljšava i povećava saradnja i podiže poslovna efikasnost obje kompanije. Sporazum predviđa da će preduzeća poslovno sarađivati u realizaciji infrastrukturnih projekata iz područja energetike u cilju podizanja standarda postojećih i novih energetskih kapaciteta, efikasnijeg funkcionisanja nacionalnih tržišta i javnih usluga kao i poticanja energetske efikasnosti sa posebnim akcentom na zaštitu okoliša.

Kompanije će prema Sporazumu zajednički upravljati CHE Čapljina za potrebe uravnoteženja rada obnovljivih izvora energije u elektroenergetskim sistemima Hrvatske i Bosne i Hercegovine, zajednički će realizovati projekte izgradnje obnovljivih izvora energije s fokusom na hidroelektrane, vjetroelektrane i sunčane elektrane.

Kompanije će takođe sarađivati pri kupoprodaji električne energije i pomoćnih usluga sistema na regionalnom tržištu, a nastavit će daljnji razvoj i saradnju i na provođenju programske aplikacije Billing.