Električni automobili opasniji su za pješake

0

Za pješake električni automobili predstavljaju veću opasnost od vozila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem. Prema studiji iz Velike Britanije, dva puta je veća vjerojatnost da će pješake udariti električna/hibridna vozila nego vozila na benzin ili dizel.

Jedan od razloga mogao bi biti taj da su vozila tiša – naročito u gradovima, slabije se čuju zbog okolne buke, objašnjava naučni tim u časopisu Journal of Epidemiology & Community Health.

Vozači električnih ili hibridnih automobila trebali bi obratiti više pažnje na pješake jer ih možda neće čuti i izaći će na cestu, rekli su naučnici. Također se mora raditi na ublažavanju povećanog rizika. Moguća tehnička rješenja uključuju sisteme za izbjegavanje sudara i autonomno kočenje u nuždi.

Istraživači pod vodstvom Phila Edwardsa s London School of Hygiene & Tropical Medicine istraživali su rizik od nesreća u Velikoj Britaniji koristeći podatke od 2013. do 2017. godine. Zabilježeno je oko 96.000 nesreća u kojima su učestvovali pješaci, koje je udario automobil ili taksi, prenosi Hak revija.

Otprilike u tri četvrtine nesreća učestvovala su vozila s dizelskim ili benzinskim motorima (nešto manje od 72.000), a u dva posto (oko 1700) električna ili hibridna vozila. Za otprilike četvrtinu nije pružena nikakva informacija.

Istraživači su ove brojke stavili u odnos s udaljenosti koju prijeđe svaka vrsta vozila i izračunali stopu nesreća za pješake na oko 160 miliona kilometara. Godišnji prosjek za električna i hibridna vozila bio je 5,16, dvostruko više nego za benzinska i dizelska vozila (2,40). Većina nesreća dogodila se u urbanim sredinama.

Istraživači upozoravaju da podaci sežu samo do 2017. i da bi moglo doći do iskrivljenja jer je vjerovatnije da će mlađi, manje iskusni vozači posjedovati električni automobil. Mlađi vozači općenito češće učestvuju u saobraćajnim nesrećama.

Faktori kao što su razlike u masi ili ubrzanju vozila također mogu igrati ulogu.

Električni automobili često ubrzavaju moćnije i, kao i svi automobili, u prosjeku postaju sve teži.

Novi električni automobili često su snažni, teški SUV-ovi ili limuzine. Analize iz nekoliko zemalja već su pokazale da je to jedan od razloga zašto su električni automobili odgovorni za više nesreća od motora s unutarnjim izgaranjem. Električna vozila su tiha, posebno kada kreću. Zakon stoga zahtijeva namjerno generiranu, kontinuiranu buku kako bi i slijepe i slabovidne osobe mogle locirati vozila.