Ekonomski rast Francuske u trećem kvartalu ostao na 0,3 odsto

0

Ekonomski rast u Francuskoj nije ispunio očekivanja o blagom padu u trećoj četvrtini godine, već se proširio istom brzinom kao i u drugoj četvrtini kada je iznosio 0,3 odsto, saopšteno je iz francuskog Nacionalnog instituta za ekonomske i statističke studije.

Otpornost bruto domaćeg proizvoda biće dobre vijesti za francuskog predsjednika Emanuela Makrona, u vrijeme kada se pojavila zabrinutost zbog globalnog usporavanja koje su izazvali međunarodni trgovinski sporovi, koji su uticali Njemačku, koja je glavni trgovinski partner Francuske.

Anketom analitičara koju je sproveo Rojters prognoziran je rast od 0,2 odsto za drugu najveću ekonomiju u evrozoni u trećoj četvrtini godine, do kraja septembra.

Domaća potražnja je bila glavni pokretač rasta, koja je doprinijela rastu od 0,5 odsto, zalihe su donijele skromnih 0,1 odsto rasta, dok je trgovina oduzela 0,4 odsto.

Potrošnja domaćinstava u Francuskoj porasla je na 0,3 odsto, što je za 0,2 odsto više u odnosu na prethodnu četvrtinu, dok je poslovno investiranje poraslo za 0,9 odsto, u odnosu na raniji rast od 1,2 odsto.

Negativni uticaj trgovine odrazio se na brže povećanje uvoza u odnosu na izvoz, prenijela je agencija Srna.