Ekonomski fakultet Univerziteta u Tuzli obilježava 40 godina

0

Ekonomski fakultet Univerziteta u Tuzli obilježava 40  godina, a obljetnica ove visokoškolske ustanove  bit će obilježena nizom aktivnosti. 

Vršilac dužnosti dekana ovog fakulteta dr.sc. Ermina Smajlović naglasila je danas na pres-konferenciji da su studijski programi Fakulteta prilagođeni tržištu rada te da su njegovi studenti priznati u realnom i finansijskom sektoru.

Po njenim riječima, strateški ciljevi ovog fakultata su povezivanje s privredom, otvaranje istraživačkih centara i edukativnih programa.

-Ponosni smo na ovako dugu tradiciju našeg fakulteta – izjavila je Smajlović, dodavši da je on treći po redu osnovani fakultet u BiH.

Povodom obilježavanja četiri decenije postojanja ove ustanove, pripremljena je monografija Ekonomskog fakulteta 1976.-2016. godine.

Redovni profesor ovog fakulteta dr.sc. Bahrija Umihanić istakao je da je ova monografija povijesni dokument koji govori o nastanku i razvoju ovog fakulteta, a sadrži osnovne informacije koje su satkane u tri faze razvoja.

Dodao je da monografija sadrži imena svih studenata, magistranata, doktoranata, dužnosnika Ekonomskog fakulteta, koji su boravili na ovom fakultetu i dali doprinos njegovom razvoju.

Istakao je da su bivši studenti danas uspješni menadžeri, direktori banaka te aktivni u odgojno-obrazovnom procesu.

Uloga Ekonomskog fakulteta u Tuzli u unapređenju ekonomske misli i razvijanju kompetencija studenata za globalno radno okruženje, tema je okruglog stola koji će povodom ove godišnjice biti održan 2. novembra, a isti dan predviđena je i osnivačka skupština Alumni asocijacije Ekonomskog fakulteta UNTZ.

Svečanost obilježavanja 40 godina djelovanja Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli bit će upriličena 3. novembra u tuzlanskom BKC-u.

Ekonomski fakultet u Tuzli iznjedrio je dosad 5.798 diplomiranih ekonomista.