Ekonomija SAD-a se oporavlja, skok na Wall Streetu

0

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica snažno porasle jer je iznenađujuće dobar izvještaj o zapošljavanju u SAD-u potakao nadu da bi se američka ekonomija mogla oporaviti od koronakrize brže nego što se očekivalo.

Dow Jones skočio je 829 bodova ili 3,15 posto, na 27.110 bodova, dok je S&P 500 porastao 2,62 posto, na 3.193 boda, a Nasdaq indeks 2,06 posto, na 9.814 bodova.

Snažan rast cijena dionica uslijedio je nakon što je objavljeno da je u maju broj zaposlenih u SAD-u porastao za 2,5 miliona, pri čemu je stopa nezaposlenosti pala sa 14,7 na 13,3 posto.

To su znatno bolji podaci nego što se očekivalo, s obzirom da su analitičari u anketi Reutersa procjenjivali da je u maju broj zaposlenih pao za 8 miliona, a da je stopa nezaposlenosti skočila na rekordnih 19,7 posto.

 „Brojke predstavljaju veliko pozitivno iznenađenje i novu potvrdu da se ekonomija  oporavlja. Ovo je snažan signal da je uticaj koronavirusa na ekonomiju privremen i da se situacija poboljšava“, kazao je Michael Arone, strateg u kompaniji State Street Global Advisors.

Rast broja zaposlenih, nakon što je u maju bez posla ostalo 20,7 miliona Amerikanaca, pokazuje da su kompanije brzo počele zapošljavati nakon što su polovinom maja mnoge savezne države počele postepeno popuštati restriktivne mjere i ponovo pokretati ekonomske aktivnosti.

Zahvaljujući nadi u brzi oporavak ekonomije, kao i golemim fiskalnim te monetarnim poticajima, S&P 500 indeks porastao je više od 30 posto od 23. marta, kada je zbog koronakrize zaronio na najniži nivo u više godina.

Sada je od rekordnog nivoa, dosegnutog 19. februara, udaljen još samo 5,7, a Dow Jones 8,3 posto. Nasdaq indeks kreće se, pak, malo ispod najvišeg nivoa u povijesti.   

I na evropskim berzama cijene dionica su jučer porasle.

Londonski FTSE indeks ojačao je 2,25 posto, na 6.484 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 3,36 posto, na 12.847 bodova, a pariški CAC 3,71 posto, na 5.197 bodova.

Evropske ulagače ohrabrila je odluka čelnika Evropskecentralne banke (ECB) od prethodnog dana o povećanju iznosa programa za kupovinu imovine za 600 milijardi eura, na ukupno 1.350 milijardi eura.

Kupovinom državnih obveznica ECB povećava likvidnost u finansijskom sistemu kako bi se podržao oporavak ekonomije.

Hina