Ekonomija eurozone može se nositi s omikronom

0

Oporavak ekonomije eurozone od korona-krize može se održati i u 2022. godini čak i ako vlade zbog pojave nove varijante koronavirusa budu prisiljene ponovo uvoditi mjere očuvanja javnog zdravlja, izjavio je u srijedu čelnik Eurogrupe.

Povjerenje u otpornost eurozone temeljim na sve izraženijoj sposobnosti zemalja članica da ograniče štetu koju u ekonomiji izazivaju mjere suzbijanja zaraze, rekao je irski ministar finansija i čelnik neformalne skupine ministara finansija eurozone Paschal Donohoe.

“Prerano je da bi se procijenilo kako će nova varijanta utjecati na zdravlje svih nas. Uvjeren sam da smo sposobni održati snažan oporavak u idućoj godini”, naglasio je Donohoe na konferenciji Reuters Next.

“Nadam se da ćemo izbjeći opetovano uvođenje širokih zdravstvenih mjera. Podjednako sam siguran da ćemo ih, ako se to dogodi, popratiti potrošnjom i ulaganjima”, istaknuo je Donohoe.

Napomenuo je i da će evropski fond za oporavak od korona-krize u sljedećoj godini dati “jako veliku injekciju” radi zaštite od rizika koji se naziru.

Irska ekonomija uspješno je prebrodila stroge mjere suzbijanja covida-19 i fiskalni je regulator u srijedu procijenio da će budžetski deficit ove godine biti niži no što je vlada prognozirala prije samo šest sedmica.

Hina