Ekonomija eurozone konačno opet raste

0

Prema preliminarnim podacima, poslovna aktivnost eurozone oporavila se u julu, pošto su stroge mjere koje su uvedene zbog koronavirusa dodatno ublažene i više ljudi se vratilo na posao.

U junu je regija već pokazala znakove oporavka jer je Indeks menadžera nabavke (flash PMI) dostigao 47,5 – u odnosu na 31,9 u maju. Rezultat ispod 50 ukazuje na ekonomski pad, a preko 50 na rast.

Julski broj premašio je taj prag, dosegnuvši 54,8, što ukazuje da je ekonomska aktivnost porasla prvi put od februara.

– Firme širom eurozone izvijestile su o ohrabrujućem početku trećeg tromjesečja, a proizvodnja u julu je najbrže rasla u posljednje više od dvije godine. Potražnja je također pokazala znakove oporavka, pomažući suzbijanju tempa gubitka radnih mjesta – rekao je Chris Williamson, glavni ekonomista u IHS Markitu, koji pruža te podatke.

Firme u Francuskoj vodile su oporavak u 19-članoj regiji, pri čemu su i proizvodnja i usluge zabilježile najbolji rast proizvodnje u dvije i po godine.

Francuski kompozitni indeks proizvodnje (koji mjeri oba sektora) dosegao je 57,6 u julu, što predstavlja rekord u posljednjih 30 mjeseci.

Međutim, i dalje postoji zabrinutost zbog oporavka u eurozoni. Mnoge države eurozone ponovno su otvorile svoje ekonomije, ali postoje mjere socijalnog distanciranja i mnoge firme rade u smanjenom kapacitetu kako bi izbjegle skok u slučajevima zaraze.

Kao rezultat, postoje zabrinutosti da će se nivo nezaposlenosti povećati u narednim mjesecima kako se kompanije budu borile da posluju na nivou prije pandemije. Vlade će također završiti svoju finansijsku podršku firmama koja im je omogućavala da zadrže sve svoje zaposlenike na platnoj listi.