Ekonomija BiH raste, ali ne i životni standard

0

Ekonomija BiH mora brže rasti da sustignemo životni standard Evropske unije, ali ekonomske reforme ove godine mogu izgubiti zamah zbog izbora, rekao je guverner Centralne banke BiH Senad Softić u intervjuu za Reuters, prenosi BiznisInfo.

On procjenjuje da je ekonomski rast BiH u 2017. iznosio 3 posto, što je isti nivo u odnosu na prethodne dvije godine, ali nije dao procjenu za 2018.

Sa tom stopom rasta ne možemo očekivati značajnije promjene u životnom standardu. Trebamo značajniji rast od 5 posto u dužem periodu, rekao je Softić za britansku agenciju.

Reuters podsjeća da je Svjetska banka u novembru objavila da će Zapadnom Balkanu trebati šest decenija da dostigne nivo prihoda EU, ako ekonomije regiona budu rasle prosječnom brzinom koja je ostvarena u periodu između 1995. i 2015.  

Softić procjenjuje da su direktne strane investicije u 2017. dostigle 700 miliona KM, što je 45 posto više nego godinu ranije.

Razvoj događaja ove godine zavisi o provođenju reformi, stopi ekonomskog oporavka eurozone (koja je glavni trgovinski partner BiH), i trendovima na globalnom tržištu.

Najvažnije je da usmjerimo resurse na ekonomski razvoj, evopske integracije i reforme. No, ovo je izborna godina i fokus može biti na političkim, a ne ekonomskim pitanjima, rekao je Softić.