EK odlučila uvesti carine koje će razbjesniti Kinu

0

Evropska komisija u srijedu je objavila da će od petka uvesti nove carine do 37,6 posto na kineska električna vozila.

Komisija je rekla da se novim carinama suprotstavlja onome što je nazvala ‘nepoštenim’ subvencijama koje kineski proizvođači električnih vozila dobivaju od kineske vlade. Subvencije, prema EU-u, stvaraju ‘prijetnju ekonomskom štetom’ evropskim proizvođačima automobila.

Od petka će se nove privremene carine dodati postojećim uvoznim carinama od 10 posto. Konačna odluka o carinama zakazana je za studeni jer Bruxelles i Peking nastoje riješiti sukob pregovorima, javlja Deutsche Welle, prenosi SEEbiz.

– Nema osnove za odmazdu Kine nakon što je EU najavila da će uvesti carine do 37,6 posto na uvoz električnih vozila proizvedenih u Kini – rekao je u četvrtak šef trgovine EU Valdis Dombrovskis u intervjuu za Bloomberg.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je da nove privremene carine Komisije od 17,4 posto do 37,6 posto imaju za cilj zaustaviti prijeteću poplavu jeftinih, državno subvencioniranih električnih vozila.

Evropska komisija prošlog je mjeseca prvobitno objavila privremene carine koje su gotovo identične onima koje se primjenjuju od petka.

Tijela Komisije ipak su napravila male prilagodbe nakon što su firme ukazale na manje pogreške u početnim izračunima. Tokom sljedeća četiri mjeseca carine će biti privremene dok obje strane nastavljaju intenzivne pregovore, priopćila je Evropska komisija.

Peking je rekao da planira poduzeti ‘sve potrebne mjere’ kako bi zaštitio interese Kine. Kineski dužnosnici razmatraju uvođenje novih carina na proizvode poput konjaka i svinjetine uvezene u Kinu kao odmazdu.

– Do sada su obje strane održale nekoliko rundi tehničkih razgovora o carinama po tom pitanju – priopćilo je kinesko ministarstvo trgovine u četvrtak.