EIB: Pozitivna kretanja u bankarskom kreditiranju

0

U centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi tražnja za kreditima je povećana, a pristup kreditima olakšan, ali se poboljšanja prevashodno odnose na stanovništvo, umjesto na privredu, pokazuje novo istraživanje Evropske investicione banke.

Istraživanje ukazuje na pozitivna kretanja u bankarskom kreditiranju u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi

Tokom posljednjih šest mjeseci, stanje u pogledu problematičnih kredita je bolje, ali se ne očekuje da će se to poboljšanje nastaviti i u narednih šest mjeseci, što ukazuje na određenu neizvjesnost.

EIB je danas objavila izdanje svog Istraživanja bankarskog kreditiranja u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi (CESEE) za jesen 2021, koje ukazuje na optimistička očekivanja za bankarski sistem u regionu CESEE, mada ponegdje uz neizvjesnost koja sporo nestaje i izvjesne rizike negativnih kretanja.

Uprkos snažnom uticaju pandemije, tražnja za kreditima se oporavila, a na strani ponude sredstava za finansiranje polako se uočavaju blaži uslovi.

Tražnja stanovništva za kreditima je velika, a ona oživljava i u segmentu fiksnih investicija preduzeća.

Uslovi kreditiranja postaju blaži, ali uglavnom za stanovništvo, a ne i za preduzeća, gdje su uslovi još uvijek oštri, naročito za manja preduzeća.

„Istraživanje pokazuje da su međunarodna i nacionalna podrška bili ključni za kontinuitet poslovanja bankarskih grupa u regionu CESEE, nakon prvobitnog naglog zastoja usljed šoka zbog kovida-19 u 2020. godini”, rekla je glavni ekonomista EIB-a Debora Revoltela.

Od bankarskih grupa koje posluju u regionu CESEE, 40 posto namjerava da proširi svoje poslovanje.

Nakon poremećaja koje je kovid-19 izazvao u 2020. godini, to su dobre vijesti, rekao je rukovodilac službe za makroekonomski scenario Luka Gatini.

„Ali i dalje postoje neke neizvjesnosti i rizici negativnih kretanja. Preduzećima još uvijek nije olakšan pristup bankarskom finansiranju. Takođe, bankarske grupe očekuju da će se pozitivna kretanja problematičnih kredita zaustaviti. Regulatorne mjere i mjere politike će morati da nastave da pružaju podršku, naročito da bi se ubrzale prijeko potrebne investicije u klimatsko djelovanje i digitalizaciju“, navodi se u saopštenju EIB-a.

Istraživanje bankarskog kreditiranja u CESEE dio je izvještavanja i praćenja koje EIB, MMF, EBRD i Svjetska banka redovno vrše za „Bečku inicijativu“, okvir za zaštitu finansijske stabilnosti Evrope u nastajanju.

Tokom posljednjih šest mjeseci, izloženost bankarskih grupa prema regionu je povećana, kao dio strateške obaveze da se poslovanje održi ili čak poveća.

Pored toga, one su izjavile da je, nakon privremenog pada u 2020. godini, njihovo poslovanje u CESEE ponovo bilo profitabilno.

Prekogranične bankarske grupe daju naznake pozitivnih strateških namjera u pogledu njihovih regionalnih operacija, ukazujući na punu podršku njihovim tamošnjim filijalama i izloženosti u 2021. godini.

Oko 60 posto bankarskih grupa obuhvaćenih istraživanjem namjerava da održi svoje poslovanje u CESEE, dok 40 posto namjerava da ga proširi.

Tanjug