EIB: EU bi u vještačku inteligenciju i tehnologiju blockchain trebalo da uloži 10 milijardi eura godišnje

0

Evropska investiciona banka (EIB) i Evropska komisija objavile su studiju o stanju u oblasti tehnologija vještačke inteligencije i blockchain u Evropskoj uniji pod nazivom: „Vještačka inteligencija, blockchain i budućnost Evrope: Kako nove tehnologije stvaraju prilike za zelenu i digitalnu ekonomiju.”

Izvještaj pokazuje da Evropska unija zaostaje u razvoju i korišćenju ovih tehnologija, u poređenju sa glavnim globalnim konkurentima.

U globalnim kapitalnim ulaganjima u navedene tehnologije učestvuje sa samo 7% godišnje (1,75 milijardi eura), dok je zajedničko učešće Sjedinjenih Američkih Država i Kine 80% (25 milijardi eura godišnje). Procijenjeni investicioni jaz u oblasti tehnologija vještačke inteligencije i blockchain u Evropi mogao bi iznositi i 10 milijardi eura godišnje.

Međutim, Evropska unija ima dobru polaznu osnovu jer prednjači u naučnim istraživanjima u oblasti tehnologije i ogromnoj bazi nadarenih digitalnih stručnjaka.

Studija pokazuje da se najveći broj malih i srednjih preduzeća (MSP) u oblasti tehnologija vještačke inteligencije i blockchain nalazi u SAD (2995), na drugom mjestu je Kina (1418), pa Evropska unija (1232). Još jedan značajan igrač je Ujedinjeno Kraljevstvo (495).

U Evropskoj uniji najveći broj preduzeća koji se bavi ovim oblastima nalazi se u Njemačkoj i Austriji, zatim u južnoj Evropi, Francuskoj i u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi.

Cjelokupno poslovno okruženje u EU ima veliki potencijal za konkurisanje Americi i Kini. Zemlje EU imaju specijalizovanije istraživače nego druge zemlje i po pravilu imaju najviše naučnih istraživanja u oblasti tehnologije.

Neke države članice ostvaruju odlične rezultate u digitalnom segmentu, što ukazuje na to da je u dobroj poziciji da tehnologije vještačke inteligencije i blockchain efikasno uvede u različite sektore. Evropa takođe ima najveću bazu talentovanih istraživača u oblasti vještačke inteligencije, sa procijenjenih 43.064 (od kojih je 7998 u Ujedinjenom Kraljevstvu), u poređenju sa 28.536 u SAD i 18.232 u Kini.

Onlajn sažetak studije koju je sproveo savetodavni tim EIB za finansiranje inovacija, u bliskoj saradnji sa Generalnim direktoratom CONNECT u okviru programa InnovFin,  možete pročitati OVDJE.

Celu studiju možete preuzeti OVDJE.