EDIT, besplatna ljetna škola kompanije Comtrade

0

Ove godine, EDIT ljetna škola slavi 20 godina postojanja! Ljetna škola se odvija u većini glavnih Comtrade ureda. EDIT je prvenstveno namijenjen studentima koji žele da dopune svoje akademsko znanje s praktičnim iskustvom.

Učešće u ovom projektu će omogućiti studentima da steknu dublje uvide u funkcionalnosti kompanije i pružiti priliku da iskuse kako je kada učestvujete u pravom projektu u poslovnom svijetu. Zbog različitih grupa sudionika različitih profila, znanja i navika, studenti će biti u stanju da se testiraju i prošire svoj timski rad,vještine i radna ponašanja. Za studente, ovo je savršena prilika ne samo za upoznavanje sa kompanijom, već da se nađu u samom centru inovacija iz tehnologije!

Projekti su bazirani na aktuelnim temama i omogućuju studentima da prate tok inovacija.

EDIT ljetna škola je idealno mjesto za implementaciju teoretskog znanja u profesionalnom radnom okruženju i za rješavanje problema, kao dio grupe. EDIT nije samo obična ljetna škola, jer osim stručnog znanja, studenti koji učestvuju će proširiti svoju stručnost u upravljanju projektima pomoću agilnih metoda, životnom ciklusu programskih rješenja,timskom radu.

#EDIT 2016 teme

Sarajevo, 11-22.jul: Internet of Things and Microservices

Banja Luka,11-22.jul: CloudTreasureHunt aplikacija

Sve troškovi ljetne škole EDIT će snositi kompanija Comtrade, a učesnici neće imati nikakvih troškova. Comtrade će se pobrinuti za dobro raspoloženje učesnika, te za sve ostalo što je potrebno učesnicima kako bi pravilno pohađali ljetnu školu.

Prijave za EDIT 2016

Broj učesnika je ograničen, stoga pozivamo sve koji su zainteresovani da popune online prijavu, i nadamo se, postanu novi članovi EDIT 2016.

Krajnji rok za podnošenje prijava je 14.06.2016, a o konačnoj odluci ko je prošao selekciju biće obavešteni svi registrovani kandidati najkasnije do 30.06.2016.

Pozivamo vas da nas pratite našu stranicu na Facebook-u, a za sve dodatne informacije možete nam pisati na edit.ba@comtrade.com.

OPIS TEMA

#EDIT 16 Sarajevo, 11-22.jul: Internet of Things and Microservices

Naziv Internet of Things (IoT) označava tehnologije za bežično povezivanje uređaja putem interneta, što otvara beskrajne mogućnosti za interakciju, kontrolu, praćenje i pružanje naprednih usluga. Internet of Things omogućava integraciju velikog broja uređaja koji više ili manje samostalno komuniciraju jedni s drugima, a uz pomoć senzora i raznih aplikacija.

Na prezentacijama ćemo objasniti kako IoT može da iskoristi postupke, protokole i alate bazirane na Microservice arhitekturi. Takođe, opisaćemo izazove s kojima se IoT susreće, ali i načine njihovog prevazilaženja.

U prvom dijelu predavanja, oživjećemo IoT koristeći senzore za očitavanje parametara kao što su temperatura, vlažnost zraka, pritisak i ostalo. Nakon toga ćemo putem mikrosevisa (Cloud microsrvise) uposliti IoT tehnologiju za slanje dobijenih podataka.

Kreiraćemo i posebnu web aplikaciju koja će nam preko web i mobilnog klijenta omogućiti praćenje vremenskog slijeda po svakom senzoru, a za realizaciju naših zadataka biće korištena SCRUM metodologija.

Uz timski rad u simuliranom radnom okruženju, demonstratore uvijek spremne da pomognu, veoma zanimljiv projekat i druženje u kreativnoj atmosferi, EDIT i ove godine nudi nezaboravno ljetnje iskustvo!

Tehnologije:

 • Internet of things
 • Microservices
 • Raspberry PI
 • Sensors
 • Cloud
 • AngularJS
 • NodeJS/Google Go Lang
 • MongoDB/Apache Cassandra

#EDIT 16 Banja Luka, 11-22.jul: Cloud Treasure Hunt aplikacija

CloudTreasureHunt je dinamična timska igra koja takmičarskim timovima postavlja zadatke i izazove koje je potrebno ispuniti u zadanom vremenu. Upotrebom aplikacije jača se timski i takmičarski duh dok timovi ispunjavaju zadatake na različitim lokacijama. Interaktivna kontrola aplikacije, prikaz multimedijalnih opisa i smjernica za rješavanje zadataka doprinosi stvaranju neizvijesne timske atmosfere, dok praćenje kretanja tima u prirodi, gradu ili nekom drugom prostoru povezuje savremene tehnologije i aktivan život i prirodu. Sistem je cloud baziran, koristi se na mobilnim uređajima, ima i svoju web aplikaciju, a svi dijelovi sistema razvijaju se upotrebom aktuelnih tehnologija.

Aplikacija će omogućiti definisanje proizvoljnih zadataka u određenim tematskim oblastima, načina igranja, praćenje aktivnosti i kretanja svih timova, računanje bodova i kreiranje poretka timova tokom i nakon igranja. Kao dokaz da su ispunili zadatak, takmičari pomoću aplikacije prilažu odgovarajuću fotografiju, markiraju GPS lokaciju izvršavanja zadatka, a pri tome se automatski se bilježi i vrijeme obavljanja zadatka (sa centralnog servera za sve ekipe).

Za realizaciju softvera biće korištena SCRUM metodologija. Timski rad u simuliranom radnom okruženju, demonstratori uvijek spremni da pomognu, zanimljiv projekat i druženje, su nešto po čemu će i ovaj EdIT biti prepoznatljiv!

Tehnologije:

 • Cloud
 • NodeJS, AngularJS
 • HTML5, CSS3, JavaScript
 • Ionic framework

PRIJAVA 2016

Ne propustite priliku da učestvujete u ovogodišnjoj ljetnjoj školi EDIT. Prijavite se na web aplikaciji. Krajnji rok za podnošenje prijava je 14.06.2016, a o konačnoj selekciji učesnika ćete bit obaviješteni najkasnije do 21.06.2016. godine.

20 GODINA EDIT-a

Od 1996. godine, IT ljetnja škola EDIT (Education for Innovative Thinkers) kompanije Comtrade inspiriše inovativno razmišljanje i njeguje buduće generacije IT lidera. Danas, EDIT je najveća i najposećenija ljetnja škola u regionu. Na čak šest lokacija (Sarajevo, Banja Luka, Beograd, Kragujevac, Ljubljana, Maribor ) učesnici iz godine u godinu stiču dragocjena znanja i timsko iskustvo, radeći na realnim projektima i uz podršku najboljih regionalnih IT stručnjaka.