Edison kupuje SsangYong

0

Korejski SsangYong je u finansijskim problemima, iz kojih bi trebalo da ga izvuče znatno mlađi proizvođač električnih vozila, Edison Motors.

Krajem 2020. čak su bili primorani da proglase bankrot, a nedugo zatim Mahindra počinje tražiti kupca za korejsku kompaniju. Sada su ga i našli i to u istoj zemlji, što bi trebalo da sačuva SsangYong od propasti.

Akviziciju je već potvrdio korejski trgovnski sud, s obzirom da je kompanija u procesu bankrota, a čeka se samo uplata dogovorenog iznosa kao i da dvije trećine povjerilaca SsangYonga potvrdi dogovor, prenosi B92.

Edison će ovime dobiti 95% vlasništva u SsangYongu, a najavljuju kako će u kompaniju investirati dodatnih i do 800 miliona dolara. Budući da se oni primarno bave proizvodnjom električnih autobusa, ova akvizicija otvoriće im pristup tržištu i u segmentu putničkih vozila – ali električnih.

Edison Motors planira da proizvodi modele koji će konkurisati Tesli, Mercedesu i Volkswagenu. Tako, navodno, žele za početak da razviju limuzinu sa oko 650 KS, koja od 0 do 100 km/h ubrzava za 2,5 sekundi.

Ona bi trebalo da bude direktni rival Mercedesu EQS.

Drugi planirani model biće konkurent Teslinom Modelu S i Mercedesu EQE, a treći, kompaktniji model, u rangu sa Teslinim Modelom 3.

Ianče, Edison Motors ne treba miješati sa kineskim proizvođačem električnih automobila EdisonFuture, koji je nedavno najavio električno-solarni kamionet EF1-T.