Edisa Karić: Hobi iz djetinjstva kao as iz rukava

0

Edisa Karić, diplomirana novinarka iz Sarajeva, zaposlena je kao urednica web stranice u jednoj sarajevskoj IT kompaniji. Bez obzira na radno vrijeme i dvogodišnju kćerku kojoj posvećuje najviše pažnje, Edisa nalazi način da svoje vrijeme iskoristi i kako bi svoj kućni budžet dodatno popunila.

Pod brendom A& A ukrasi, Edisa pravi i prodaje šarena drvca različitih boja i veličina koja mogu uljepšati svaki prostor.

Drvca sam naučila praviti sasvim slučajno. Još dok sam bila djevojčica, tetka me to naučila. Povremeno sam iz zabave sebi pravila drvca kao ukrase za dom. No tek nedavno pomislila sam da bih drvca mogla praviti i za druge“, priča Edisa kako se počela baviti ovim kreativnim radom.

Edisa3

Još kao djevojčica, vidjela da ima dara za prodaju i kontakte sa ljudima. “Od malena sam znala sama zaraditi dio džeparca… U ratu sam tako prodala dijelove starog kompjutera. Odnijela sam centralnu ploču u radnju sa kompjuterskom opremom. Mi takve ostavljamo kod kontejnera, rekli su mi kada sam ušla. No, dvadeset minuta kasnije, izašla sam sa trideset maraka u džepu.”

Iako je za Edisu pravljenje ukrasnih drvaca počelo kao hobi, ispostavilo se da joj ovaj talenat itekako može biti od koristi. Kada je kompanija u kojoj radi zapala u tešku finansijsku situaciju. Edisa, koja već nekoliko mjeseci čeka platu, nije imala izbora.

Odlučila je da svoj hobi pretvori u svoj mali biznis: “Kada sam prodala prvo, shvatila sam da se ljudima to sviđa i da za moja drvca postoje mušterije.”

Od tog momenta, Edisa svakodnevno pravi drvca koja služe kao ukras ali mogu imati i posebnu svrhu. Među njenim radovima nalazi se i stalak za ostavljanje poruka, stalak za nakit…

Edisa2

Drvca su napravljena od bakarne žice, perlica, školjki, kuglica… Materijale nalazi na različitim mjestima: “Pokušavam da maksimalno uštedim a da se to ne odrazi na kvalitet krajnjeg proizvoda. Tako sam pronašla mjesta na kojima materijal za drvca kupujem po nekoliko puta manjim cijenama nego što je u radnjama u kojima se većina nas snabdijeva.”

Na Facebook stranici A&A ukrasi Edisa promoviše svoje radove i pronalazi nove mušterije. Drvca prodaje po cijeni od 10 KM pa naviše.

Edisa1