ECB: Dodatnih 600 milijardi eura za podršku ekonomijama

0

Evropska centralna banka saopštila je danas da će povećati program hitne kupovine državnih obveznica za 600 milijardi eura, dok pokušava ojačati privredu nakon koronavirusne krize.

Ovaj iznos se nadovezuje na kupovinu državnih obveznica za 750 milijardi eura, što je program koji je ECB najavila u martu, što znači da ukupan iznos raste na 1,35 biliona eura.

Evropska centralna banka također je danas rekla da će se trajanje programa produžiti s kraja 2020. na juni 2021. ili dok banka ne bude uvjerena da je kriza gotova.

Međutim, neki analitičari izražavaju sumnju da će povećanje od 600 milijardi eura biti dovoljno za pokrivanje kupovine obveznica do juna 2021.

Na konferenciji za novinare nakon tog poteza, predsjednica ECB-a Christine Lagarde rekla je da se smatra da je to “odgovarajuća veličina” za držanje inflacije “znatno bliže” nivou od prije krize koronavirusa.

Reakcija na tržištu

Program hitne pomoći, najavljen u martu, pomogao je u smanjenju troškova zaduživanja za zemlje u eurozoni – regiji od 19 zemalja koje koriste euro kao svoju zajedničku valutu.

Današanja najava doprinijela je daljnjem smanjenju troškova zaduživanja, s tim da je prinos 10-godišnjih državnih papira Italije opao s vrhunca od iznad 1,56 posto na 1,40 posto ubrzo nakon odluke.

Došlo je do sličnih pomaka na grčkom, portugalskom i španskom dugu.

J. P.