EBRD: Za razvoj poljoprivrede i preduzetništva žena 3.000.000 eura 

0

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) daje kredit u iznosu od tri miliona eura MI-BOSPO-u, jednoj od vodećih mikrofinansijskih institucija u BiH koja je važan akter u procesu razvoja preduzetništva žena.

„Podržavanje finansijske inkluzije i jačanje lokalnih biznisa predstavljaju prioritete za EBRD. Osiguravanjem dugoročnog finansiranja za tržišne segmente klijenata koji nisu obuhvaćeni uslugama kreditiranja, EBRD podstiče društvenu i ekonomsku jednakost u Bosni i Hercegovini“, saopšteno je iz EBRD-a.

Ova finansijska sredstva pomoći će MI-BOSPO-u da poveća podršku mikro i malim poduzećima, posebno u sektoru poljoprivrede. Kreditom se takođe promoviše rodna jednakost jer je MI-BOSPO vodeća institucija za kreditiranje žena preduzetnica u BiH, te će ova sredstva iskoristiti za jačanje svoje pozicije na tržištu.

Mikrofinansijski sektor u Bosni i Hercegovini je važan izvor finansiranja za više od 200.000 klijenata koji nisu obuhvaćeni finansijskim uslugama lokalnih banaka.

“Mikrofinansijske organizacije su važan izvor finansiranja za hiljade malih biznisa u zemlji i daju podršku realnom sektoru. Finansiranje od strane EBRD-a unaprijediće sposobnost MI-BOSPO-a za pružanje podrške ženama koje se bave preduzetništvom i poljoprivredom putem osiguranja dugoročnog finansiranja koje je i dalje teško dobiti, a koje je od presudnog značaja za razvoj zemlje”, rekao je Ian Brown, direktor EBRD-a u Bosni i Hercegovini.

U EBRD-u su dodali da sa oduševljenjem potpisuju četvrti zajednički projekat sa MI-BOSPO-om, veoma važnom mikrofinansijskom institucijom u BiH.

„Kredit takođe potvrđuje kontinuiranu podršku EBRD-a realnom sektoru putem osiguranja prijeko potrebnih finansijskih sredstava”, dodao je Henry Russell, direktor EBRD-a za finansijske institucije na Zapadnom Balkanu, Bjelorusiji, Moldaviji i Ukrajini.

Nejira Nalić, direktorica MI-BOSPO-a je istakla da će im partnerstvo sa EBRD-om pomoći da ojačaju poziciju u mikrofinasijskom sektoru.

„Ova sredstva će nam omogućiti da proširimo geografsko područje na kojem djelujemo, te da pronađemo nove biznise koje ćemo podržati putem novih kredita”, navela je Nalićeva.

Od početka poslovanja u Bosni i Hercegovini, EBRD je uložio više od 1,8 milijardi eura u preko 130 projekata u zemlji. Podsticanje razvoja malih biznisa je jedan od prioriteta EBRD-a u skladu sa postojećom poslovnom strategijom koja je usmjerena na ponovno oživljavanje rasta u zemljama u kojima EBRD posluje.