EBRD i MKF “Partner” predstavili kredite za mjere energetske efikasnosti

0

Mikrokreditna fondacija (MKF) “Partner” predstavila je danas u Sarajevu kredit vrijedan deset miliona BAM, koji je odobrila Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) za kreditiranje mjera energetske efikasnosti u stambenom sektoru.

Sredstva su namijenjena toplotnoj izolaciji objekata, zamjeni prozora i vrata, nabavci kotlova na pelet i biomasu te solarnih kolektora, fotonaponskih panela, toplotnih pumpi, ekonomične rasvjete i drugim mjerama koje donose uštedu i komfor.

Direktor MKF “Partner” Senad Sinanović izjavio je da ova kreditna linija za njih predstavlja izuzetnu priliku jer 47 posto građana Bosne i Hercegovine nema bankarski račun, pa su im mikrokreditne organizacije šansa da imaju pristup finansiranju.

“Mi smo za 21 godinu plasirali 400.000 kredita ukupne vrijednosti 1,5 milijardi BAM, a projekti energetske efikasnosti u Bosni i Hercegovini imaju potencijal od pet milijardi BAM”, rekao je Sinanović.

Šef Ureda EBRD-a u našoj zemlji Jan Braun (Ian Braun) ističe da investiranje u energetsku efikasnost stambenih objekata stanovništvu omogućuje uštede kroz niže račune za energente, a njihove domove čini ugodnijim za život.

Sredstva su odobrena u okviru EBRD-ovog Programa finansiranja zelene ekonomije (GEFF) za Zapadni Balkan, ukupne vrijednosti 85 miliona eura.

Poticaje i tehničku pomoć za podršku investicijama u zelene tehnologije će osigurati Evropska unija, Federalno ministarstvo finansija Austrije i Evropski zajednički fond za zapadni Balkan u sklopu Investicionog okvira za Zapadni Balkan, a u saradnji sa Sekretarijatom Energetske zajednice.