EBRD i donatori pomažu više od 18.000 domaćinstava na Zapadnom Balkanu da investiraju u energetsku efikasnost

0

Program GEFF koji finansiraju EBRD i donatori nastavlja sa novim finansiranjem od 415 miliona eura 

  • Domaćinstva Zapadnog Balkana uložila su preko 100 miliona eura u tehnologije za uštedu energije
  • Emisije CO2 smanjene za više od 25.000 tona godišnje
  • GEFF fond za zapadni Balkan se nastavlja, sa proširenim finansijskim kapacitetom do 415 miliona eura

Za manje od sedam godina, više od 18.000 domaćinstava na Zapadnom Balkanu (WB) uložilo je preko 100 miliona eura u tehnologije za uštedu energije kao što su izolacija, toplotne pumpe, novi prozori ili solarni paneli, zahvaljujući regionalnom programu finansiranja zelene ekonomije Zapadnog Balkana – Western Balkans Green Economy Financing Facility (GEFF), koji je pokrenut 2017 godine.

Kako bi obilježili uspjeh programa, više od 200 učesnika iz partnerskih finansijskih institucija (PFI), regulatora i donatorske zajednice iz svih 6 zemalja prisustvovalo je regionalnoj konferenciji Greening the Western Balkans održanoj danas u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) istakli su da su ova poboljšanja dovela do smanjenja emisije CO2 za više od 25.000 tona godišnje i ostvarene godišnje uštede energije od 70.000 MWh. Konferencija je također zaronila u zanimljive diskusije kroz panele i dijeljenje priča o uspjehu kako bi se dodatno ubrzala zelena tranzicija u narednim godinama.

Konferenciju je otvorio Srđan Amidžić, Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine, zemlje domaćina konferencije. On je naglasio da WB GEFF igra važnu ulogu u podršci dekarbonizaciji stambenog sektora u regionu Zapadnog Balkana i unapređenju Zelene agende. Osim toga naveo je i: „Evropska banka za obnovu i razvoj jedan je od najvećih institucionalnih investitora u Bosni i Hercegovini i pruža značajnu podršku razvoju privatnog sektora kroz podršku malim i srednjim preduzećima, jačanje finansijskog sektora, uz velika ulaganja u infrastrukturne projekte. Banke u BiH pokazale su uzornu društvenu odgovornost jer je projekat finansiranja zelene energije društveni i poslovni izazov. Pozivam cjelokupni bankarski sektor u oba entiteta, da se uključi u ovaj projekat isplativog finansiranja i na taj način doprinese finansiranju zelene tehnologije, energetske efikasnosti, uključujući klimatske promjene, što predstavlja jednu od ključnih obaveza BiH, zemlje kandidata, na njenom put u EU, put prelaska na tržište Evropske unije i standarde i sve prednosti ovog procesa za naše građane.“

Srđan Amidžić, Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine

Nakon uspješnog regionalnog uvođenja programa, kao i sve većeg interesovanja za finansiranje energetske efikasnosti, finansijski kapacitet GEFF-a za Zapadni Balkan povećan je sa 135 miliona eura na 415 miliona eura, uz planove za dalje proširenje programa. Sredstva će biti kanalisana preko lokalnih finansijskih partnerskih institucija i omogućiće još većem broju domaćinstava u regionu da poboljšaju energetsku efikasnost svojih domova.

Aleksandra Vukosavljević, direktorica sektora Finansijske institucije, Zapadni Balkan i Istočna Evropa, EBRD je rekla: „EBRD GEFF na Zapadnom Balkanu pomogao je u unapređenju tranzicije regiona ka zelenoj ekonomiji u stambenom sektoru obezbjeđujući opipljivo smanjenje emisije ugljika i niže troškove električne energije domaćinstvima i zajednicama, povećavajući i ekonomsku i ekološku održivost. Drago nam je što je naša podrška pomogla tolikom broju domaćinstava na zapadnom Balkanu da investiraju u poboljšanja uštede energije. Borba protiv zagađenja vazduha i smanjenje energetskog intenziteta među glavnim su prioritetima EBRD-a u regionu. S obzirom da je stambeni sektor jedan od najvećih doprinositelja potrošnje energije u regiji, nastavit ćemo našu podršku, uz GEFF kao jedan od naših ključnih stubova podrške za poboljšanje energetske efikasnosti u stambenom sektoru.”

Aleksandra Vukosavljević, direktorica sektora Finansijske institucije, Zapadni Balkan i Istočna Evropa, EBRD

Događaj u Sarajevu organiziran je kako bi se proslavila postignuća GEFF-a, ali i da bi se dodijelile nagrade partnerskim finansijskim institucijama. Zlatna EBRD nagrada za održivost 2024. u kategoriji ekološke i društvene inovacije uručena je Erste banci Srbija. Ova nagrada odaje priznanje za izuzetnu inovaciju i doprinos Erste banke kao partnera u programu WB GEFF, što je istaknuto njenim pionirskim finansiranjem Stambene asocijacije, prve na tržištu zapadnog Balkana. Takođe, tokom događaja dodeljena je Nagrada za izvrsnost svih 30 partnerskih finansijskih institucija sa Zapadnog Balkana..

Konferencija je takođe uključivala dinamične panel diskusije koje su se fokusirale na ključnu ulogu finansijskog sektora u pokretanju zelene transformacije stambenog sektora, zajedno sa diskusijama o ubrzavanju investicija reformom politike u okviru vala obnove. Razmišljanja su se proširila na zelene stambene tehnologije, investicije u održive zgrade i strategije za poboljšanje budućeg korištenja GEFF-a, a sve to potcrtano uvjerljivim uspješnim pričama GEFF-a.

GEFF za zapadni Balkan osnovala je EBRD uz podršku donatora i pruža specijalizovane kreditne linije za zelena ulaganja na rodno osjetljiv način za stambeni sektor (pojedinačne stanovnike, stambene kolektive i kompanije za upravljanje stambenim objektima, pružaoce usluga, proizvođače i prodavce zelene tehnologije i materijale i građevinske kompanije). GEFF je također podržan investicionim poticajima i tehničkom saradnjom, podržanim sredstvima grantova Evropske unije (EU) kroz Investicioni okvir za zapadni Balkan, vlade Austrije i Japana, te Austrije i Švicarske kroz Partnerstvo visokog utjecaja na klimatske mjere (HIPCA). HIPCA podržavaju Austrija, Kanada, Finska, Koreja, Holandija, Švajcarska, Španija, Tajvan ICDF i Ujedinjeno Kraljevstvo.