Džindić potvrdio da je stigao plan iz Aluminija

0

Dostavljeni su draftovi verzija sanacije i planovi, navedene su tri faze oživljavanja proizvodnje. Sve je jako šturo, kazao je ministar energije, rudarstva i industrije.

Ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić potvrdio je za Oslobođenje da je Aluminij jutros dostavio plan restruktuiranja preduzeća. Kazao je da je materijal dostavljen na svega pet stranica.

– Dostavljeni su draftovi verzija sanacije i planovi. Navedene su tri faze oživljavanja proizvodnje. Prva je pokretanje livnice, druga je pokretanje anoda, a treća je elektroliza. Sve je jako šturo. Materijal je pisan na pet stranica. U najamnju ruku, nije profesionalno urađeno, rekao je. Također je potvrdio da je dostavljen finansijski izvještaj koji je također, prema njegovim riječima, štur.

Potvrdio je da će se sutra u Mostaru sastati sa predstavnicima Uprave i menadžmenta Aluminija.

– Na ovakav plan imam 300 pitanja koja sutra namjeravam postaviti. Prvo i najvažnije što ću upitati jeste ko će i na koji način iz aktualne Uprave snositi odgovornost za postupke koji su Aluminij doveli u trenutno stanje. Tu je i mnogo pitanja koja će se odnositi na dostavljeni plan. Ovakav plan ne vrijedi bez tehnološko-ekonomske analize. Ona će predvidjeti da li je plan finansijski održiv. Ukoliko nije, to se ne može podržati. To je jedini uslov da bi se krenulo dalje, dodao je.

Vijest o ulasku Finansijske policije u Aluminij, koju su objavili neki portali, ministar nije mogao potvrditi i rekao je da će se o tome sutra raspravljati na Vladi, piše Oslobođenje.