Džindić: Od ukupno 13, sedam tačaka iz zahtjeva rudara u potpunosti prihvaćeno

0

Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH, obratio se medijima nakon sjednice Vlade FBiH, te saopštio da je kompletna Vlada FBiH bila uključena u konstruktivnu raspravu o stanju u rudnicima BiH, da su usvojili zahtjev za ispunjenje sedam traženih tačaka, dok će se o ostalim tražiti rješenje na večerašnjem sastanku zakazanom sa Sindikatom.

Informaciju o stanju u rudnicima je radilo Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i delegiralo Vladi FBiH, a ona se sastoji se od presjeka stanja u ovom sektoru sa ukupnim dugovanjima.

– U ovu inofrmaciju smo uključili i posljednji zahtjev od Sindikata – zahtjev za ispunjenje 13 tačaka kroz taj zahtjev. Kompletna Vlada je bila uključena u raspravu. Od ovih 13 tačaka, sedam tačaka je u potpunosti prihvatljivo. Imamo dvije tačke gdje treba izvršiti usklađivanje tačaka tehnički sa zakonskim rješenjima. Ostale su tačke o kojima treba raspravljati sa Sindikatom, na sastanku kojeg smo dogovrili za večeras u 19h. Zaključak Vlade je bio da se formira radna grupa – premijer, ministar, direktor Elektroprivrede BiH, predstavnici svih rudnika i Sindikat – da se pozovu na pregovore o aktuelnoj tematici. Odgovor od Sinana Husića je bio da dolaze svih devet članova predsjedništva Sindikata – saopštio je Džindić.

Večeras će se razgovarati o tačkama koje do ovog momenta nisu bile prihvatljive i tražit će se rješenje, pojasnio je.

Također, saopšteno je da je Vlada FBiH danas izdvojila i sredstva za penzionisanje 203 radnika privatnih i javnih preduzeća.

– Riječ je o preduzećima: Željezara Zenica, BNT Travnik, Bians Bugojno, Krivaja u stečaju, Granit dd Jablnica, Krivaja mobil, Konjuh Živinice, Fortuna Gračanica, Olimp Gračanica, Rustroj Kakanj i Aluminij Mostar – naveo je Džindić, prenosi N1.