Džindić najavio veliku investiciju u Mostaru

0

Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije (SBB) sa saradnicima je posjetio Mostar gdje je održao sastanak s predstavnicima „Koalicije za Mostar 2020“, koju čine SDA, SBB, DF, S BiH i BPS.

Džindić je podsjetio na činjenicu da je Vjetropark „Podvležje“ u vrijednosti od 145 miliona KM i koji je stopostotna investicija „Elektroprivrede BiH“ praktično pri kraju i koji će u prvom kvartalu naredne godine biti pušten u rad, kada će , zapravo, otpočeti i s proizvodnjom električne energije.

Ocijenio je da je to jedan od najznačajnijih projekata EPBiH s obzirom na činjenicu da su BiH i Federacija BiH potpisnice ugovora sa Evropskom energetskom zajednicom (EEZ) kojim su se obavezale da će u narednom periodu preferirati proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, prenosi Avaz.

Upravo, na tom tragu, a paralelno s projektom VE Podveležje, ministar je naveo da u EPBiH rade na pripremi dokumentacije idejnog projekta za solarni park, koji će biti na tom istom području, odnosno, podveleškom platou, gdje bi se iskoristili svi pristupni putevi, ali i sva druga neophodna infrastruktura.

U toku izrada idejnog projekta terminala u Mostaru

– Automatski, na taj način se smanjuje cijena projekta koja se, prema našim procjenama kreće između 30 i 50 miliona KM. Instalirana snaga tog solarnog parka je 30 megavata, što je jedan od najboljih i najvećih u BiH, kada je riječ o solarnoj energiji- kazao je Džindić.

Usto, za Mostar se, također, veže i projekt izgradnje, modernizacije i obnove terminala, također, u vlasništvu državne kompanije „Operator-Terminali Federacije“.

Kako je prezentirao ministar, Uprava i Nadzorni odbor ove kompanije su dobili zadatak da se riješe svi imovinsko-pravni probemi na svim lokacijama, a jedna od njih je i Mostar.

Džindić je naveo da je Operator pošle godine pustio u funkciju pustio prvi obnovljeni terminal poslije rata, uopće, i to u Živinicama, dok će ove sedmice biti objavljen javni tender za prvu fazu za radove na sanaciji terminala u Blažuju, koni će, naglasio je biti najveći i najmoderniji u F BiH i koji će u rad, kako je planirano, biti pušten do kraja 2021.godine.

– Paraleno s tim u toku je izrada idejnog projekta terminala u Mostaru. Naredna godina će biti jako bitna za Mostar, gdje će se s lokalnom vlašću riješavati imovinsko-pravni odnosi. Riječ je o investiciji vrijednoj 35 miliona KM, a koja donosi 50 novih radnih mjesta i plan je da se do kraja naredne godine okonča i tenderska dokumentacija – iznio je Džindić.

Namjenska industrija

Posebna pažnja posvećena je i projektu iz oblasti namjenske industrije u Mostaru.

Riječ je o projektu za livnicu i hladno oblikovanje bakra, mesinga i njihovih legura. Pojasnio je da su sa strateškim partnerima već obavljeni razgovori, a sljedeći korak u realizaciji projekta jeste iznalaženje adekvatne lokacije.

– Radi se o investiciji u vrijednosti od 30 miliona KM, gdje bi Vlada FBiH bila većinski vlasnik. Idejni projekt je urađen, kao i fizibiliti studija.Činjenica je da je situacija s koronavirusom malo promijenila plan, ali nije nas zaustavila u tome da projekt koji nosi od 150 do 200 novih radnih mjesta dovedemo do kraja – otkrio je Džindić.