Džakula: Rastemo stopom od oko 20 posto

0

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH je u prvih devet mjeseci ove godine naplatila sedam milijardi i 349 miliona KM, što je za milijardu i 71 milion više nego u istom periodu prošle godine, koja je bila rekordna.

Kazao je ovo za “Avaz” direktor UIOBiH Miro Džakula. 

– Rastemo stopom od oko 20 posto, mnogo više nego što je i inflacije, ali i mnogo više nego druge porezne administracije u okruženju. Ovo su podaci koji definitivno pokazuju da je siva ekonomija znatno smanjena i da Uprava, sa svojim aktivnostima na sprečavanju korupcije i grupom za razbijanje krijumčarenja, postiže izuzetne rezultate – dodao je Džakula.

O prijedlozima za smanjenje PDV-a za osnovne životne namirnice, ali i ukidanje akciza mjesecima se vode diskusije bez rezultata, a Džakula smatra da se radilo više o predizbornoj retorici.

Danas imamo apsurdnu situaciju da, pored punih budžetskih kasa, građani sve teže žive. Vlasti im daju “sadaku” u iznosima od po 100 KM.

– Preporuka vladama je da se malo odgovornije ponašaju prema trošenju novca, a novca ima dovoljno za sve. Uprava se postarala da ostvari dovoljne prihode da svi mogu normalno živjeti u ovoj državi – rekao je Džakula.

Ponovo je istakao činjenicu da je u raspodjeli prihoda država u mnogo lošijem položaju od entiteta, zbog čega su i uposlenici u institucijama BiH u težem položaju od svojih kolega u entitetima, pa čak i pojedinim kantonima.

– To nije dobro i potrebno je popraviti status uposlenika u državnim institucijama, a posebno u UIO. Ne bih rekao da se to radi planski ili neplanski – kazao je Džakula.

Po osnovu akciza na naftu i naftne derivate, BiH trenutno ima blizu 200 miliona KM neraspoređenih sredstava.

– Ta sredstva su namijenjena za puteve i autoputeve, a „čekaju“ na jedinstvenom računu zato što se nije dogovorila raspodjela. Za to vrijeme entitetske institucije uzimaju kredite od poslovnih banaka i plaćaju kamate – upozorio je Džakula.