Džakula: Popravlja se situacija sa prihodima od indirektnih poreza

0

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH Miro Džakula rekao da se situacija sa prihodima od indirektnih poreza postepeno popravlja i da Uprava ulaže dodatne napore da bi se poboljšala efikasnost organizacije, te održala fiskalna stabilnost BiH.

On je napomenuo da je u proteklih 11 mjeseci u odnosu na isti period prošle godine naplata indirektnih poreza, uključujući porez na dodatu vrijednost /PDV/, akcize, carine i putarine manja za oko 700 miliona KM.

Džakula je ocijenio da je ovo smanjenje prihoda, kao i procenutalni pad spoljnotrgovinske razmjene BiH u navedenom periodu direktna posljedica vanredne situacije prouzrokovane pandemijom virusa korona, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

On je na današnjem sastanku u Banjaluci sa predstavnicima Komisije za spoljnu trgovinu i carine Predstavničkog doma parlamenta BiH, na čelu sa predsjedavajućim Komisije Draganom Bogdanićem naglasio da ovakvi podaci još nisu zabrinjavajući, ako se uzmu u obzir rezultati država u regionu.

Govoreći o problemima u radu UIO, Džakula je istakao neujednačenost pravnih propisa iz ove oblasti, te izrazio nadu da će se izmjenama i dopunama Zakona o UIO ovaj problem riješiti na način da se zakonska regulativa iz ove oblasti približi evropskim standardima.

S tim u vezi, Džakula je istakao da je Upravni odbor UIO BiH, u saradnji sa ekspertima iz Evropske komisije, sačinio Nacrt Zakona o PDV-u i Nacrt Zakona o akcizama i uputio ga na davanje mišljenja nadležnim institucijama.

Kao dodatni problemi sa kojima se UIO BiH suočava navedeni su i kadrovska rješenja, te nedostatak znatnog broja radnika, pogotovu kada je Carinska služba u pitanju, ističe se u saopštenju.

Članovi Komisije interesovali su se za niz pojedinačnih pitanja carinjenja i uvoza akciznih roba, naftnih derivata, repromaterijala za proizvodnju iz raznih industrijskih grana, iznos prihoda od oduzete robe i putničkih motornih vozila, te o spornim slučajevima o kojima se u posljednje vrijeme govorilo u javnosti i medijima.

Članovi Komisije zatražili su od rukovodstva UIO BiH da im dostave opširnu i sveobuhvatnu informaciju o prekograničnom prometu robe za 2019. i 2020. godinu, da bi Komisija stekla precizniji uvid u aktivnosti UIO BiH i pojedinačne parametre iz djelokruga rada ove institucije.

Na osnovu rezultata ove posjete, Komisija će sačiniti i usvojiti zaključke, te postupiti u skladu sa nadležnostima s ciljem unapređenja rada UIO BiH, dodaje se u saopštenju.

Sastanku su, osim Bogdanića, prisustvovali njegovi zamjenici Mijo Matanović i Edin Mušić, te članovi Komisije Šemsudin Mehmedović, Mirko Šarović i Zukan Helez.