Džafić gubi titulu najbogatijeg načelnika

0

Ovih dana Centralna izborna komisija (CIK) objavila je ažurirane podatke o imovini bh. političara. Na osnovu tih podataka, mediji su prenijeli informaciju da je najbogatiji načelnik u BiH Sead Džafić, prvi čovjek Kalesije, s imovinom od 46,5 miliona KM. Džafić je odranije poznat kao najbogatiji načelnik u BiH.

No, analiza BiznisInfa pokazuje da više nije sigurno da je Džafić najbogatiji načelnik u BiH i da mu se približio, ili ga čak prestigao, načelnik Olova Đemal Memagić, vlasnik jedne od najbrže rastućih domaćih kompanija – Alma Ras.

Treba napomenuti da izjave o imovinskom stanju predate CIK-u nisu najbolje mjerilo o tome ko je najbogatiji. Svi političari, pa tako i načelnici, sami procjenjuju vrijednost svoje imovine u izjavama CIK-u i pri tome nisu dužni predočiti metodologiju ili dokaze.

Osim toga, iako na stranici CIK-a stoji oznaka “NOVO” uz imovinske kartone načelnika, na samim kartonima piše da su podneseni 2016. (Memagićev) ili 2017. godine (Džafićev) pa su u njima prilično zastarjeli podaci iz 2015. godine.  

Ko je najbogatiji

Najveći udio u vrijednosti Džafićeve imovine jeste njegova kompanija Unis Tok, koju je u izjavi CIK-u procijenio na 35 miliona maraka. Ne navodi se kako je Džafić došao do te cifre pri procjeni vrijednosti kompanije.

S druge strane, Memagić je u spomenutoj izjavi o imovinskom stanju vrijednost svoje kompanije Alma Ras procijenio na oko 14,5 miliona KM. On je objasnio da je toliko iznosila poslovna aktiva kompanije na kraju 2015. godine.

Kako je ustanovio BiznisInfo, vrijednost kompanije Alma Ras od tada je drastično narasla, kao i njeni prihodi, dobit i aktiva.

Ukupni prihodi kompanije Alma Ras 2016. su iznosili 21 milion KM, godinu dana kasnije su skočili na 57 miliona a prošle gorine su bili čak 65 miliona maraka.

Neto dobit, odnosno čista zarada, porasla je sa 1,5 miliona u 2016. na čak 9,6 miliona godinu kasnije, da bi se lani zadržala na 6,5 miliona KM, a prema podacima analitičko bonitetne kuće Bisnode BH. Broj radnika ove kompanije premašio je 1.000.

S druge strane, ukupni prihodi Džafićeve kompanije Unis tok, koji su 2015. i 2016. iznosili oko 25 miliona KM godišnje, narasili su na nešto više od 30 miliona KM godišnje u 2017. odnosno 2018.

Kada je riječ o neto dobiti, ona je 2017. iznosila 5,8 miliona KM da bi lani pala na samo 414 hiljada maraka.

To znači da je Memagićeva kompanija Alma Ras prošle dvije godine (2017. i 2018.) zbirno imala dvostruko veće ukupne prihode od Džafićevog Unis toka (122 miliona naprema 61 milion KM), odnosno da je u istom periodu ostvarila oko 2,5 puta veći profit (16,1 milion naprema 6,2 miliona KM).

S druge strane, iz izjave CIK-u 2017. vidi se da Džafić ima mnogo veću imovinu u vidu nekretnina od Memagića. Džafić je naveo da ima nekretnine (stanove, kuće, zemljište, poslovne prostore) vrijedne oko 6 miliona KM te da još 5 miliona KM ima na računu.

Džafićeva izjava o imovini iz 2017.

Memagić je prijavio nekretnine vrijedne oko pola miliona KM.

Dakle, Džafić ima desetak miliona više u nekretninama i na računu, ali je Memagić u protekle dvije godine imao desetak miliona veću dobit.

Memagićeva prijava imovine iz 2016.

Može se pretpostaviti da firma Alma Ras trenutno ima znatno veću tržišnu vijednost od Unis toka, s obzirom na dvostruko veće prihode i profit kao i na vrijednost brenda, iz čega bi se mogao izvući zaključak da je Džafić vjerovatno izgubio titulu najbogatijeg načelnika u BiH.

Ako se to još nije desilo, onda vjerovatno hoće u narednom periodu, s obzirom da Alma Ras ima tendenciju mnogo bržeg rasta od Unis Toka. 

BiznisInfo.ba