Dva miliona i tristo hiljada KM za rekonstrukciju prečistača otpadnih voda u Butilama

0

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici donijela Odluku o davanju saglasnosti za prihvatanje granta namijenjenog za finansiranje Projekta otpadnih voda u Sarajevu, po osnovu Sporazuma o grantu Evropske komisije za Trust fond Pretpristupnog instrumenta Evropske unije EC IPA TF No. TFOA1998 od 28.07.2016. godine.

Sporazum je zaključen između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj u ulozi administratora Evropske komisije za Trust fond Pretpristupnog instrumenta Evropske unije (IBRD), u iznosu do 2.322.500,00 eura.

Ova sredstva će se koristiti za sufinansiranje Projekta otpadnih voda u Sarajevu, koji je u implementaciji, a finansira se kreditom IBRD. Grant će se realizovati u svrhu rekonstrukcije prečistača otpadnih voda u Butilama, čime će se unaprijediti život u Kantonu Sarajevo putem smanjenja izloženosti stanovništva zagađenosti i korištenja, u velikoj mjeri, zagađene vode iz rijeka Miljacke i Bosne, te unapređenje efikasnosti mreže za prikupljanje otpadnih voda.