Duraković: Radovi u Srebrenici kreću na ljeto

0

Radovi na četiri projekta od ogromnog značaja za stanovnike opštine Srebrenica kao i za razvoj i poboljšanje imidža same opštine počinju na ljeto.

U četiri prioritetna projekta spadaju izgradnja glavne gradske saobraćajnice, to jest glavnog prilaza opštini, izgradnja mosta preko jezera Perućac, izgradnja novog opštinskog obdaništa te pravljenje nove hale koja će biti data na korištenje firmi “Prevent”, pišu Nezavisne Novin.

“To su trenutno najvažnije stvari. Ipak, prioritet i ključni projekat je uređenje putne infrastrukture pri ulasku u Srebrenicu, to jest gradske saobraćajnice u dužini od šest kilometara, i to iz više razloga, prije svega zbog opasnosti kojoj se sada đaci svakodnevno izlažu pješačeći do škole između tri i četiri kilometra regionalnim putem bez trotoara, nakon toga i zbog poboljšanja imidža i dojma koji gosti stiču prilikom dolaska kod nas, a on nije ni najmanje pozitivan u ovom trenutku”, priča Ćamil Duraković, načelnik Srebrenice.

Kako kaže, drugi projekat je izgradnja gradskog obdaništa s mnogo većim kapacitetima i po svim standardima koje zakon zahtijeva.

“Naše obdanište je u veoma lošem stanju i prijeti mu zatvaranje, Inspekcija je bila prošle godine i naložila šta se sve mora uraditi, tako da ćemo na novoj lokaciji praviti zgradu u kojoj će biti obdanište”, kazao je Duraković.

Treći projekat je most na jezeru Perućac dužine 50 metara, koji razdvaja dvije strane opštine. Jezero je jedan od velikih turističkih potencijala Srebrenice, a kako Duraković navodi, zaobilaznica koju koriste zbog toga što nema mosta donijela im je mnogo muka, od tužbi mještana koji ne žele da put ide preko njihovog zemljišta do dužeg putovanja.

“Zadnja stvar će direktno uticati na privredu, a to je izgradnja hale za firmu ‘Prevent’, koja je inače veliki ulagač u Srebrenicu. Mi ćemo ih tako stimulisati, a oni će onda imati mogućnost da zaposle još 20 do 30 ljudi. Hala će biti u vlasništu opštine, ali će biti data firmi na korištenje”, rekao je on.

Ukupna vrijednost projekata je tri miliona evra, koji su obezbijeđeni donacijom Vlade Srbije, a posljednji sastanci između Ćamila Durakovića i radne grupe stručnjaka iz Srbije prije početka svih radova biće održani u toku ove sedmice.

“Sastanak je trebalo da imamo u prošli petak, ali je odgođen za ovu sedmicu zbog određenih tehničkih priprema koje tim stručnjaka iz Kabineta Zorane Mihajlović, ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, treba da obavi prije dolaska i izlaska na teren te finalizacije projekata prije početka ljeta i sezone gradnje”, rekao je Duraković.