Dubai: Izlazak iz kuće uz policijsko odobrenje

0

Dubai je uveo najstrožije mjere ograničenja kretanja, dok se broj slučajeva koronavirusa u Ujedinjenim Arapskim Emiratima utrostručio u nešto više od sedam dana.

Stanovnici Dubaija, komercijalnog i turističkog središta zaljevske monarhije bogate naftom, već su dvije sedmice u karantinu, a sve radnje osim onih sa nužnim proizvodima su zatvorene. Nikakve aktivnosti na otvorenom nisu dopuštene, uključujući vježbanje.

Od nedjelje za izlazak iz kuće iz razloga koji se smatraju “nužnim” – koji uključuju samo posjete trgovinama, apotekama ili ljekaru – potrebna je dozvola koju policija Dubaija izdaje online.

Dozvole su “jednokratne”, odnosno za svaki izlazak potrebna je nova dozvola.

Maska i rukavice moraju se nositi kad god se nalazi izvan kuće. Ova pravila će važiti dvije sedmice, uz moguće produženje.

Zahtjevi za izdavanje dozvole šalju se putem interneta policiji u Dubaiju. Podnositelj prima tekstualnu poruku sa kodom za jednokratnu upotrebu.

Aplikacija tada zahtijeva da unesete svoj telefonski broj, adresu, matični broj, razlog napuštanja kuće, odredište, datum i vrijeme u kojem se očekuje odlazak i povratak te broj registarskih tablica ako vozite. Nakon odobrenja imate 24 sata za korištenje jednokratne dozvole.

D. S.