DS 3 HYBRID i DS 4 HYBRID: Francuska udobnost bez punjenja

0
  • Novi elektrificirani pogon već je dostupan za modele DS 3 i DS 4.
  • HYBRID modeli svojim korisnicima pružaju obilje udobnosti i fleksibilnosti u korištenju, jer zahvaljujući bateriji koja se sama puni, mogu obaviti više od 50 % gradske vožnje bez emisije štetnih ispušnih plinova.
  • Hibridni motor DS 3 i DS 4 može se pohvaliti nižim emisijama CO2i do 20 % nižom potrošnjom goriva (WLTP homologacija) u usporedbi s motorom PureTech 130 Automatic.

U 2024. marka DS Automobiles intenzivno će ubrzati svoju energetsku tranziciju. Prije lansiranja najnovijih 100 % električnih modela, marka će predstaviti nova elektrificirana rješenja za modele DS 3 i DS 4.

Za korisnike hibridnih vozila marka DS Automobiles razvila je hibridnu tehnologiju automatskog punjenja koja u usporedbi s benzinskim motorom omogućava udobnu vožnju, energetsku efikasnost i niže troškove rada.

Ovaj tip sistema oslobađa korisnike svih ograničenja vezanih za punjenje. Upravljanje baterijom je potpuno automatizirano, budući da se puni i prazni tokom vožnje bez priključivanja na stanicu za punjenje.

Udobnost zahvaljujući transparentnoj tehnologiji

Pokrenite vozilo i prvih nekoliko metara vozite potpuno nečujno na struju i bez ijednog grama emisije CO2, ali kada se ukaže potreba za većim opterećenjem, koristite benzinski motor. Hibridni model koristi dvije vrste energije kako bi osigurao iznimnu udobnost vožnje i visoku efikasnost.

Zbog mogućnosti vožnje samo na električni pogon, vozilo radi vrlo tiho, te nudi nenadmašnu udobnost i zaista mirnu vožnju. Hibridnim vozilom možete više od 50 % puta po gradu obaviti električnim pogonom, štedeći na taj način i do 40 % goriva.

Prilikom vožnje van grada, kombinirani benzinski i električni pogon osigurava veću efikasnost i fleksibilnost. Električni motor pruža dodatni okretni moment pri niskim okretajima i dodatnu snagu pri jakom ubrzanju za povećane performanse i manju potrošnju goriva.

HYBRID sistem je dizajniran da radi potpuno nezavisno. Zahvaljujući benzinskom motoru, baterija se automatski puni tokom vožnje, bez potrebe da priključite kabel i čekate da se napuni. Budući da se faze usporavanja automatski kontroliraju kako bi se omogućila rekuperacija energije, upotreba mehaničkog kočionog sistema, a time i emisija finih čestica prašine, također su značajno smanjeni.

Nečujno djelovanje u gradu koristi okolišu i lokalnim stanovnicima. Radi sigurnosti pješaka, pri brzini do 30 km/h, aktivira se blagi zvučni signal (AVAS – Approaching Vehicle System Alert), koji upozorava na približavanje vozila.

U usporedbi s DS 3 PureTech 130 Automatic, možemo govoriti o skoro 20 % većoj efikasnosti (manje od 1,2 litara goriva na 100 km) i nižoj emisiji CO2 (27 grama ili 19 % manje po kilometru), koja iznosi 112 grama CO2 po kilometru (homologirani WLTP ciklus za kombiniranu vožnju), što oslobađa DS 3 HYBRID plaćanja ekološkog malusa u Francuskoj. U gradu je potrošnja goriva smanjena za čak 38 %.

U usporedbi s homologiranim vrijednostima prema kombiniranom WLTP ciklusu, potrošnja goriva vozila DS 4 čak je 16 % manja (1,1 litar manje goriva na 100 km), dok su emisije CO2 15 % odnosno 21 gram niže (116 grama CO2 po kilometru). DS 4 HYBRID (bez opcija) također je oslobođen plaćanja ekološkog malusa u Francuskoj. U gradu je potrošnja goriva smanjena za čak 39 %.

Komponente hibridnog sistema koje se nalaze ispod poklopca motornog prostora i u podu ne utječu na prostranost putničke kabine i zapreminu prtljažnika, koji su potpuno isti kao i u benzinskoj verziji.

Hibrid koji se samostalno puni za maksimalnu udobnost

Hibridna izvedba je opremljena benzinskim motorom od 136 KS/230 Nm, koji je ugrađen zajedno s novim 6-stupanjskim ručnim automatskim mjenjačem s dvostrukim kvačilom, a također ima i električni motor od 21 kW (28 KS)/55 Nm. Samopunjivi električni sistem napaja NMC litij-ionska baterija kapacitete 0,9 kWh.

Benzinski motor s hibridnim sistemom je najvažnija nadogradnja aktualne ponude. Trocilindrični motor od 1.199 cm3 razvija 136 konjskih snaga i 230 Nm okretnog momenta, koji je dostupan već pri 1.750 okretaja u minuti. Ova nova verzija radi prema Millerovom ciklusu, što osigurava veću termodinamičku efikasnost i, posljedično, značajno smanjenje potrošnje goriva i emisija CO2. Motor je također opremljen novim zupčastim remenom i novim turbo punjačem varijabilne geometrije, koji omogućuju optimalnu izdržljivost i bolji odziv pri niskim okretajima.

Novi e-DCS6 6-stupanjski mjenjač s dvostrukim kvačilom uključuje sinkroni elektromotor s permanentnim magnetom koji
ima 21 kW snage (28 KS) i razvija najveći okretni moment od 55 Nm, tako da pri niskim brzinama i umjerenim opterećenjima vozilo može raditi samo na struju. Prilikom usporavanja, električni motor djeluje kao generator, rekuperirajući kinetičku energiju i puni bateriju od 0,9 kWh ugrađenu u pod. Sistem također lako obezbeđuje energiju za pokretanje benzinskog motora.

Mjenjač e-DCS6 također doprinosi udobnosti i efikasnosti hibrida. Ograničava prekide okretnog momenta i daje osjećaj izuzetno glatke vožnje. U njega su ugrađeni električni motor, pretvarač i računalo radi uštede prostora i smanjenja težine.

U usporedbi s motorom PureTech 130 Automatic, DS 3 ubrzava od 0 do 100 km/h 1,2 sek. ranije, odnosno za 8,4 sekunde, a za 1000 metara s mjesta treba mu 1,1 sek. manje ili preciznije 29,7 sek.

DS 4 također je poboljšan u usporedbi s motorom PureTech 130 Automatic jer od 0 do 100 km/h ubrzava za 10,4 sek. (1,2 sek. ranije), a 1000 metara s mjesta prijeđe za 31,7 sek. (1,3 sekunde ranije).

Podrška vozaču za efikasnu vožnju

Kada vozilo tokom vožnje neprimjetno prijeđe s benzinskog na električni motor, na to upozorava vozača plavo obojenom vrijednošću brzine. Digitalna instrument tabla može prikazati tokove energije, nivo napunjenosti baterije i radni status pomoću mjerača snage. Postotak prijeđenog puta korištenjem električne energije prikazuje se na putnom računaru i također na kraju putovanja.

Kako bi vozači mogli što efikasnije da koriste ovaj hibridni sistem, svakom kupcu novog vozila DS 3 HYBRID i DS 4 HYBRID biće detaljno predstavljen prilikom isporuke. Cilj je omogućiti svima da maksimiziraju udobnost i efikasnost vožnje.

Nove izvedbe PALLAS i ÉTOILE već dostupne za DS 4 HYBRID

Marka DS Automobiles će uključiti dvije nove izvedbe DS 4 HYBRID u svoju ponudu 2024. godine. Za izbor vozila biće dostupni nivoi opreme PALLAS i ÉTOILE, svaki s dva različita paketa dodatne opreme. Spoljašnji dizajn, koji je isti za obje izvedbe, može se pohvaliti DS WINGS ukrasnom maskom i otvorom ispušne cijevi u sjajnoj crnoj boji, kao i posebnim felgama od 19”.

PALLAS će biti dostupan s unutrašnjošću Diamond Tungsten tkanine s crnim DS platnom, ukrašenim novim ukrasnim šavovima na sjedalu i naslonu. Visoki nivo udobnosti u putničkoj kabini osigurat će zvučno izolirana višeslojna bočna stakla u prvom redu, sistem za čišćenje kabine »Air Quality System« i automatski klima uređaj a dvozonskom regulacijom.

Od tehnološke opreme vrijedi izdvojiti adaptivni tempomat s funkcijom Stop & Go, upozorenje na nenamjernu promjenu vozne trake, pomoć pri parkiranju naprijed i nazad te kameru za pomoć pri vožnji unazad.

Hibridni DS 4 u izvedbi ÉTOILE nudit će dvije različite unutrašnjosti, u crnom Alcantara® materijalu s novim ukrasnim šavovima ili u smeđoj Criollo napa koži s dizajnom remena ručnog sata i grijanim sjedalima. Oprema će također uključivati električno podesiva sjedala, DS IRIS SYSTEM infotainment sistem s DS SMART TOUCH interfejsom i prikazivačem u visini očiju DS EXTENDED HEAD-UP DISPLAY. Stil, udobnost i sigurnost u DS 4 HYBRID ÉTOILE osigurat će DS MATRIX LED VISION prednji farovi, dodatno zatamnjena zadnja bočna stakla i stakla na vratima prtljažnika, zvučno izolirana višeslojna bočna stakla i paket za detekciju prometa iza vozila.

U ponudi su dva dodatna paketa opreme: »Comfort« i »Tech« za izvedbu PALLAS, »Absolute Comfort« i »Absolute Tech« za izvedbu ÉTOILE.

Svi paketi pružaju najviši nivo udobnosti i vrhunske tehnologije marke DS Automobiles, kao što je sistem za poluautomatsku vožnju 2. nivoa DS DRIVE ASSIST 2.0 za izvedbu ÉTOILE, sjedala s funkcijom masaže, FOCAL Electra® Hi-Fi sistem i Vision 360 sistem.