Dronovi, borbena vozila, haubice… Kreće li veliki uspon vojne industrije BiH

0

Izvoz oružja i municije iz Bosne i Hercegovine prošle godine je bio 320 miliona KM što je za četvrtinu, odnosno 26 posto više nego godinu ranije.

No, ovo bi mogao biti tek početak, a prava ekspanzija domaće namjenske industrije mogla bi se desiti ove godine, piše BiznisInfo.ba. Ako se ostvare sve najave, sve dosad bi zapravo bila samo priprema za ono što slijedi.

Domaće kompanije povećale su prihode prošle godine. Ključna promjena mogla bi doći u vidu složenosti, odnosno sofisticiranosti naših proizvoda. Dosad smo proizvodili uglavnom municiju, eksplozive, te u nekoj mjeri oružje poput pušaka, pištolja, minobacača itd.

No, prema najavama, uskoro bismo trebali proizvoditi i sofisticirano, pa samim tim i mnogo skuplje oružje.

Ministar odbrane BiH Zukan Helez najavio je prije nekoliko dana da će Bosna i Hercegovina proizvoditi vojne bespilotne letjelice, takozvane dronove samoubice.

– Naša namjenska industrija je osposobljena do te mjere da može konkurisati svakoj namjenskoj industriji i to je ono što je dobro za BiH. Mi ćemo te dronove izvoziti, to je skupo na tržištu. To je ponos naše namjenske industrije – rekao je Helez.

On nije pojasnio koja kompanija će proizvoditi ove letjelice niti na osnovu čije tehnologije.

Osim toga, u BiH bi uskoro mogla početi i proizvodnja borbenih vozila. Do toga će doći kada se riješe sve peripetije u vezi s Vitezitom i kada se novom vlasniku omogući da uđe u posjed i pokrene proizvodnju.

Podsjetimo, prije više od godinu dana zagrebačka kompanija “WDG promet” Matiasa Zubaka, sina hrvatskog trgovca oružjem i poduzetnika Zvonka Zubaka, kupila je nekretnine tvornice u stečaju “Vitezit”, nekadašnjeg giganta vojne industrije u Bosni i Hercegovini.

Zvonko Zubak za BiznisInfo.ba je nedavno izjavio da namjeravaju proizvoditi borbena vozila čim se steknu mogućnosti za pokretanje proizvodnje.

Inače, brojne domaće kompanije su najavile drastično povećanje proizvodnje a neke su već početkom ove godine potpisale unosne ugovore. Kompanija BNT-TMiH potpisala je prije nekoliko dana ugovor od 17,5 miliona KM. Nije rečeno na šta se tačno ugovor odnosi.

No, rečeno je da preduzeće ostvaruje rekordnu proizvodnju i očekuju da će ove godine imati realizaciju proizvodnje od blizu 40 miliona KM.

Podsjetimo da je riječ o kompaniji koja je prije nekoliko godina proizvela prvu domaću samohodnu haubicu. U ovom trenutku nije poznato šta je s tim projektom i da li je on i dalje aktuelan.

Osim toga, Igman iz Konjica prošlog mjeseca je na sajmu vojne industrije “World Defense Show 2024” u Saudijskoj Arabiji potpisao dva nova ugovora u vrijednosti od 80 miliona KM.

Na istom događaju novi ugovor je potpisao i Tehnički remont Bratunac. Ova kompanija već odranije proizvodi, između ostalog, oklopna vozila i pištolje.

Druge firme također su u velikom usponu, a važnu „utvrdu“ namjenske industrije čini Goražde. Unis Ginex Goražde je lani ostvario snažan rast prihoda i dobiti. Ukupni prihodi kompanije lani su porasli na 78,5 miliona KM, sa 62,2 miliona godinu ranije.

Kompanija Pobjeda Technology Goražde ostvarila je prošle godine ukupne prihode od 73 miliona KM. Ovo su također rekordni prihodi i predstavljaju rast od skoro 12 miliona maraka u odnosu na godinu ranije. Veliki rast ostvarila je i firma Pobjeda-Rudet Goražde čiji su prihodi iznosili 40 miliona KM.

Još se čekaja objava rezultata za 2023. godinu vogošćanskog Pretisa, a ovdje se također očekuju dobre vijesti.

Tu je i niz drugih kompanija koje se bave ili ulaze u ovu oblast industrije koja je u velikom usponu.

Iako su lanjski prihodi veoma značajni za BiH, oni ipak predstavljaju tek zanemariv dio globalnog kolača prodaje vojne industrije. Druge zemlje prodaju oružje u vrijednosti od više stotina milijardi dolara. Primjera radi, prodaja američke vojne opreme stranim zemljama u 2023. godini porasla je za 16 posto na rekordnih 238 milijadi dolara.

Stoga je jasno da postoji ogroman potencijal za bh. kompanije i da smo tek na počektu.

Preuzimanje teksta dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora i postavljanje linka ka originalnom tekstu na BiznisInfo.ba