Dramatičan pad prodaje automobila u Evropi

0

Brojke u julu i avgustu najgore su u dva mjeseca od kraja ekonomske krize u eurozoni 2013. godine.

Prodaja automobila u Evropi se smanjuje, nakon nekoliko mjeseci blagog oporavka prodaja je zaustavljena zbog nedostatka čipova pa se više ne može  mjeriti ni s prošlogodišnjim pandemijskim rezultatima.

Registracije novih automobila pale su 18 posto u avgustu i 24 posto u julu u odnosu na prošlogodišnje nivoe, saopćilo je u četvrtak industrijsko udruženje ACEA. Prodaja je sada porasla za samo 13 posto u prvih osam mjeseci 2021. godine, ali treba uzeti u obzir da je 2020. cijela Evropa bila u lockdwonu od proljeća do ljeta i da saloni gotovo da nisu radili.

Svi su se nadali da će 2021. biti godina oporavka i snažnog uzleta, ali to se ne događa, a razlog je jednostavan. Automobilsku proizvodnju uništava globalna nestašica poluvodiča. Kraj se ne vidi, piše Revija HAK.

Zato proizvođači automobila sada daju prioritet svojim najunosnijim modelima jer je broj vozila koja mogu proizvesti ograničen.

Brojke u julu i avgustu najgore su u dva mjeseca od kraja ekonomske krize u eurozoni 2013. godine. Pad je bio veliki, a najveća evropska tržišta automobila – Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Italija i Španija su sva zabilježila dvocifrene padove svakog mjeseca.

Među najvećim proizvođačima automobila, evropska prodaja pala je prošlog mjeseca 14 posto za VW grupu, 29 posto za Stellantis i 23 posto za Renault prošlog mjeseca. Registracije su pale za 38 posto za Daimler i 18 posto za BMW.