Drama u sarajevskoj Hitnoj pomoći: Pijani mladić napao doktoricu i portira, pa polupao inventar

0

U sarajevskoj Hitnoj pomoći u nedjelju oko četiri sata ujutro odigrala se prava drama, kada je pijani 25-godišnji P.S. napao i povrijedio dežurnu doktoricu i portira, koji ju je pokušao zaštiti, piše Faktor. 

Tražili pomoć

Nasilni mladić je priveden, ali i djevojka 24-godišnja P.E. iz Sarajeva, zbog koje se sve i dogodilo. Oni su zadržani i saslušani u policijskim prostorijama zbog sumnje da su počinili nasilničko ponašanje.

Sena Softić-Taljanović, direktorica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, za Faktor je kazala kako su uposlenici ove zdravstvene ustanove ovim napadom izloženi dodatnom stresu pored ionakog teškog, ali izuzetno humanog posla koji obavljaju.

Kako je ispričala, portir je zadobio ozbiljnu povredu ruke, a cijela smjena je pretrpjela pravi šok zbog ovog luđačkog nasrtaja, iako su zapravo samo pokušavali pomoći. Navodno, ispred Hitne pomoći zaustavio se automobil u kojem je bilo društvo, a svi su bili vidno pijani.

Mladić, koji je kasnije i uhapšen, u prostorije Hitne uveo je djevojku koja je bila jako pijana. Nakon što su je medicinari uveli u prostorije za pregled, djevojka je odlučila napustiti Hitnu i na vlastitu inicijativu se vratila u automobil.

Međutim, pijani P.S. se ponovo vratio u Hitnu, noseći u naručju P.E. U jednom trenutku je prvo nasrnuo na dežurnu doktoricu, a zatim i na portira koji je pokušao zaštititi.

– Pijani mladić je, kako su mi prenijeli moji saradnici, tada podivljao i polupao sav inventar. Polomio je računare, telefone, stolove. Dohvatio se čak i naših protokola, te ih je sve pocijepao – kazala je Sena Softić-Taljanović.

Nedopustivo ponašanje

Ubrzo je stigla policijska ekipa koja je pijanog mladića i djevojku privela, a radnicima Hitne pomoći uzete su službene izjave.

-Ovakvo ponašanje prema radnicima koji obavljaju tako human posao zaista je nedopustivo. Podnijet ćemo prijavu protiv uhapšenih i tražit ćemo da se kazne kako se ovako nešto nikada ne bi nikome ponovilo. Možemo podnijeti svakodnevne verbalne napade na nas, ali kada to pređe u fizičke obračune, to je nešto sasvim drugo – kazala je direktorica ove ustanove.

Prema njenim riječima, radnici Zavoda su morali nastaviti da rade svoj posao kao da se ništa nije dogodilo jer je nezamislivo da Hitna pomoć ne radi nekoliko sati. Tako su brzo osposobili prostorije za rad, postavili nove računare i nastavili sa obavljanjem svog posla.