Drama na ključnom morskom putu: Obustavljen prolaz

0

Maersk je uveo 48-satnu odgodu za svoje brodove koji se kreću kroz Crveno more, nakon napada na jedan od njegovih trgovačkih brodova od strane iranskih boraca Houthi baziranih u Jemenu.

Američka vojska saopćila je da su njeni helikopteri u nedjelju odgovorili na pozive u pomoć s broda Maersk Hangzhou i potopili tri broda kojima su upravljali Huti, ubivši one koji su bili na brodu. Četvrti brod je pobjegao s tog područja, rečeno je.

Danska firma je u saopćenju rekla da su svi članovi njene posade na sigurnom, ali da joj je potrebno “vrijeme da istraži detalje incidenta i dodatno procijeni sigurnosnu situaciju”.

Kao rezultat toga, odlučili su odgoditi sve tranzite kroz to područje sljedećih 48 sati, rekao je Maersk u nedjelju.

Napad tokom vikenda dogodio se nakon što je Maersk Hangzhou prošao kroz moreuz Bab al-Mandab na južnom ulazu u Crveno more, na putu od Singapura do Port Sueza.

Pauza dolazi samo sedmicu dana nakon što je Maersk rekao da će nastaviti s isporukama u Crvenom moru i Adenskom zaljevu nakon uspostave novih vojnih snaga pod vodstvom SAD-a za zaštitu tog područja.

Neke od najvećih svjetskih kompanija, uključujući naftni div BP, nedavno su saopćile da obustavljaju svoje operacije u Crvenom moru, također izbjegavajući ključni Sueski kanal, nakon napada Hutija na komercijalne brodove, za koje su militanti rekli da su osveta Izrael za svoju vojnu kampanju protiv Hamasa u Gazi.

Oko 10% do 15% globalne trgovine i 30% kontejnerske trgovine prolazi kroz Sueski kanal, koji povezuje Crveno more sa Sredozemnim morem.

Maersk Hangzhou je prvo “pogodio nepoznati predmet”, ali je mogao nastaviti kretanje jer nije bilo požara na brodu, rekao je Maersk. Tada su četiri broda prišla brodu i “otvorila vatru u očekivanom pokušaju ukrcaja na brod”, dodaje se.

Helikopter je raspoređen s obližnjeg broda mornarice, a u suradnji sa sigurnosnim timom broda, pokušaj ukrcaja je uspješno odbijen.

Potapanje brodova Houthi označilo je prvi put od izbijanja napetosti ranije 2023. da su Sjedinjene Države ubile pripadnike pobunjeničke skupine koju podupire Iran.

Pokret Houthi, također poznat kao Ansarallah (Božji pristaše), jedna je strana jemenskog građanskog rata koji bjesni već gotovo deceniju.

SAD su izbjegavale direktan udar na skupinu unutar Jemena jer nastoje izbjeći daljnju eskalaciju krize. Ali glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost rekao je u nedjelju da će SAD nastaviti djelovati u samoobrani.

SAD su rasporedile ratne brodove u Crveno more i prošlog mjeseca pokrenule operaciju Prosperity Guardian, multinacionalnu pomorsku koaliciju, kako bi pojačale sigurnost u kritičnom globalnom plovnom putu.

Neki komercijalni brodovi već su bili preusmjereni oko južnog vrha Afrike, što je izazvalo zabrinutost da bi produženo zatvaranje Sueskog kanala povećalo troškove prevoza i vremena isporuke.

Maersk je ranije preusmjerio svoje brodove dalje od Crvenog mora i uveo nove naknade za prevoz robe na dužim rutama kao rezultat poremećaja. No, prošle je nedjelje rečeno da će nastaviti plovidbu u tom području.

– Kao što smo objavili u našem ažuriranju od 29. decembra, Maersk Hangzhou bio je među prvim brodovima koji su ponovno prošli kroz Crveno more nakon potvrde da su multinacionalne sigurnosne inicijative raspoređene u tom području – stoji u saopštenju.

Druge brodske linije, uključujući Hapag-Lloyd, MSC Mediterranean Shipping Company i Evergreen nastavljaju preusmjeravati svoja plovila oko Afrike.