Drakonska kazna za Hrvatski telekom

0

Hrvatskom telekomu (HT) je pravosnažnom presudom izrečena kazna od 28,1 miliona kuna (3,78 miliona eura).

Kako se navodi u presudi, Hrvatski telekom nije domaćem regulatoru HAKOM-u dostavio maloprodajne cijene po kojima je u periodu između 2015. i 2016. godine prodavao svoje usluge, izvještavaju hrvatski mediji.

To je najveća kazna do sada izrečena nekom telekomunikacionom operateru u Hrvatskoj, prenosi Poslovni dnevnik. U zaključku presude Visokog prekršajnog suda u Zagrebu navodi se da je HT prodavao svoje usluge po nižim cijenama i tako privlačio nove korisnike. Te cijene su se uglavnom ticale paketa s ugovornom obavezom na 24 mjeseca.

Budući da je riječ o teleoperatoru značajne snage na hrvatskom tržištu, HT je svojim postupcima ugrozio fer tržišno nadmetanje. Sud je odluku donio na osnovu dokumenata desetak privatnih korisnika kojima su prodate razne usluge i paketi usluga, a da te cijene nisu dostavljene regulatoru.

Iz HT-a su odgovorili da su presudu tek primili i da analiziraju dalje pravne korake.

“U svakom slučaju, smatramo da visina kazne, s obzirom na prekršaj koji nam se stavlja na teret, nije primjerena. Naime, prekršaj koji se stavlja na teret odnosi se na propust u dostavi cjenovnika HAKOM-u za jednu od tarifa u 2015. godini”, navode iz HT-a i dodaju da kompanija kontinuirano mijenja tarife i da o tome uredno obavještava HAKOM.