Dovršen proces usaglašavanja osnovnih elemenata nagodbe u Agrokoru

0

Hrvatski premijer Andrej Plenković u utorak je istakao da je proteklih sedmica dovršen proces usaglašavanja osnovnih elemenata nagodbe u procesu izvanredne uprave u Agrokoru, ocijenivši da je tim kvalitetno vođenim i strukturiranim procesom spriječena ekonomska i finansijska kriza.

“Godinu dana nakon što je pokrenut postupak, slijedom zakona i odgovarajućega pravnog okvira koji je predložila Vlada RH, Hrvatski sabor usvojio, a bivša uprava u punom sastavu zatražila od Trgovačkog suda aktiviranje ovoga zakona, sada smo, gledajući unazad, uspjeli ostvariti nekoliko temeljnih ciljeva zbog kojeg je i došlo do angažmana”, kazao je Plenković na konferenciji za medije nakon sastanka s izvanrednom upravom Agrokora i predstavnicima Privremenog vjerovničkog vijeća u Banskim dvorima.

Istakao je da je postignut i osnovni cilj – spriječena je ekonomska i finansijska kriza, koja bi se nedvojbeno osjetila ne samo u Agrokoru, nego i u cijeloj hrvatskoj ekonomiji, brojnim dobavljačima, na radnim mjestima, državnom budžetu, na poteškoćama u distribucijskom lancu, a naročito u kontekstu turističke sezone koja je prošle godine bila najbolja.

Naveo je i da su predsjednici susjednih država jako zadovoljni načinom na koji je Hrvatska uspjela osigurati da se ta kriza ne prelije na ekonomije susjednih zemalja.

Istakao je i da sve to ukazuje da je Vlada ovome pristupila odgovorno i u dobroj vjeri za hrvatsku ekonomiju, za radna mjesta i za budućnost hrvatskih poduzetnika i kompanija, prenosi Hina.

“Izvući ćemo lekcije iz ove priče. Nastojat ćemo da se ovakav scenariji više ne ponovi, a to je posebno važno za sve nadzorne mehanizme, a osobito je važno za transformativni efekt na načine poslovanja u Hrvatskoj, u skladu sa zakonima, zakonskim rokovima, plaćanjem obveza, međuovisnosti pojedinih kompanija unutar same kompanije i van nje”, ustvrdio je.

Rekao je da preostaju još tri mjeseca da zajedno sa svim dionicima, osobito s pravnim stručnjacima svih dionika, dođe do finalizacije pravnog teksta i da se nagodba izglasa od strane stalnog vjerovničkog vijeća.