Domaći div punom parom gradi dionicu vrijednu preko 300 miliona KM

0

Stižu fascinantne fotografije sa gradilišta ove veoma važne dionice

Izgradnja dionice duge 8,5 kilometara Putnikovo Brdo – Medakovo u punom je zamahu, piše BiznisInfo.ba. Ova dionica autoputa na Koridoru 5C prolazi kroz tri općine, Usoru, Doboj Jug i Tešanj.

Na ovoj trasi gradi se šest mostova, jedan “cut cover” tunel, pet potputnjaka, jedan natputnjak, sedam hidrotehničkih objekata, dvije petlje i jedno čeono naplatno mjesto.

Kako smo ranije pisali, u sklopu ovog projekta bit će izmješteno 8,5 kilometara magistralne ceste M-4, uz rijeku Usoru, čime će se spriječiti plavljenje naselja uz rijeke Usora i Tešanjka.

Investitor gradnje ove dionice koridora je JP “Autoceste” Federacije Bosne i Hercegovine, a izvođač radova je firma “Euro-asfalt” sa desetak podizvođača.

– Izgradnjom ove dionice autoputa, koja će ovaj kraj povezati i sa jugom i sjeverom zemlje, omogućit će još brži privredni razvoj ovog kraja – izjavio je ranije direktor udruženja privrednika Tešnja „Biznis centar“ Safet Mešić.

Autoceste FBiH danas su objavile nove fotografije ne kojima se vidi kako napreduje gadnja ove dionice.

Vrijednost ugovorenih radova iznosi 167 miliona eura sa PDV-om, s rokom završetka izgradnje od 24 mjeseca.

Izgradnja ove dionice se finansira sredstvima osiguranim u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), te bespovratnim sredstvima Evropske unije koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Kako je BiznisInfo.ba ranije pisao, “Autoceste FBiH” planiraju da cijeli potez od Zenice do Doboja bude u funkciji 2026. godine.