Dolar raste zbog usporavanja Kine

0

Podaci o usporavanju kineskog rasta podstakli su danas jačanje dolara i unijeli nervozu među investitore da će rast inflacije dovesti do podizanja kamatnih stopa.

Na azijskom trgovanju, dolar je ojačao za oko 0,2 posto u odnosu na evro i za oko 0,1 procenat prema japanskom jenu, koji se približio novom trogodišnjem minimumu, izvještava Rojters.

Dolar se, prema posljednjim raspoloživim podacima, trgovao za 114,35 jena, prema evru se popeo na 1,1579 dolara, a napredovao je za otprilike 0,2 odsto i prema nacionalnoj valuti Australije, na 0,7402 USD za jedan australijski dolar.

Dolarski indeks je ojačao za 0,1 posto na 94,102 poena, približavajući se prošlonedjeljnom jednogodišnjem maksimumu od 94,563 boda, prenosi Tanjug.

Novozelandski dolar je tokom trgovanja uzletio za skoro 0,5 procenata na jednomjesečni maksimum od 0,7105 američkih dolara, ali se nakon objave najviše kvartalne stope inflacije u zemlji u posljednjih 10 godina vratio na 0,7071 američkih dolara.

Britanska funta je uspjela da se održi na stabilnom nivou prema američkoj valuti na 1,3734 dolara, što je neznatno ispod njenog jednomjesečnog maksimuma od 1,3773 dolara zabilježenog u petak.

Guverner Banke Engleske, Endrju Bejli, izjavio je tokom vikenda da će kreatori monetarne politike “morati da djeluju” jer cijene energije guraju inflaciju naviše.

Juan je neznatno oslabio prema dolaru poslije informacije da je ekonomski rast Kine u trećem tromjesečju usporio na 4,9 posto na godišnjem nivou.

Bitkoin, koji investitori vide kao zaštitu od inflacije i nadaju se da će SAD odobriti formiranje berzanskog fonda za trgovanje fjučersima ove krptovalute, što bi dovelo do upumpavanja gotovine u taj sektor, kretao se noćas oko svog istorijskog rekorda od 64.895 dolara. Prema najnovijim podacima sa tržišta, bitkoin se trguje na nivou od 62.393 dolara.