Dolar ojačao prema košarici valuta, euro oslabio

0

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna porasla, nakon dva tjedna pada, a u fokusu ulagača bile su poruke središnjih banaka, koje zbog jačanja inflacije počinju zaoštravati monetarnu politiku.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošloga tjedna 0,5 posto, na 94,10 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao 0,4 posto, na 113,95 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, za 0,7 posto, pa je cijena eura skliznula na 1,1560 dolara.

Tečajevi najvažnijih valuta prošloga su tjedna znatno oscilirali, ovisno o porukama iz središnjih banaka.

Tako je, primjerice, cijena eura u četvrtak, nakon poruka iz Europske središnje banke (ECB), znatno porasla.

ECB je, naime, poručila da će smanjiti kupnju obveznica na kraju godine, što je najavljeno na sjednici u rujnu.

Čelnici ECB-a ponovili su i da će krizni program ukupne vrijednosti 1.850 milijardi eura ostati na snazi minimalno do kraja ožujka iduće godine, odnosno dok ne zaključe da je krizna faza pandemije završena.

No, zbog jačanja inflacijskih pritisaka, ulagači procjenjuju da će ECB zaoštriti monetarnu politiku prije nego što se planira.

Nakon sjednice ECB-a, na tržištima novca procjenjuje se da će ECB do kraja iduće godine kamatne stope povećati u dva navrata.

To je u četvrtak podržalo euro, no u petak je tečaj dolara prema euru skočio oko 1 posto, nakon što su podaci pokazali da je, prema izvješću koje Fed pažljivo prati, inflacija u SAD-u u rujnu dosegnula 4,4 posto, najvišu razinu u 30 godina i znatno više od Fedovih ciljanih 2 posto.

Očekuje se da će američka središnja banka već na sjednici idućega tjedna objaviti da počinje smanjivati iznos namijenjen kupnji obveznica, a idućeg godine počinje povećanje ključnih kamatnih stopa, prvi put nakon dvije godine i izbijanja koronakrize.

Donedavno je većina analitičara očekivala da će Fed početi povećavati kamate u drugoj polovici iduće godine i da bi ih mogao povećati u dva navrata. No, sada mnogi očekuju da će Fed već polovicom 2022. povećati kamate.

Japanska središnja banka (BOJ) očekivano nije ništa mijenjala u monetarnoj politici na prošlotjednoj sjednici, a samo je smanjila procjene inflacije potrošačkih cijena za poslovnu godinu, koja u Japanu završava krajem ožujka 2022., na nula posto, s 0,6 posto projiciranih u prijašnjoj prognozi.

No, kanadska središnja banka okončala je svoj program ‘kvantitativnog popuštanja’ prije nego što se procjenjivalo i signalizirala da bi mogla povećati ključne kamatne stope prije nego što se mislilo, već u travnju iduće godine.

Hina