Dolar blizu dvogodišnjeg maksimuma, euro blago ojačao

0

Dolar se zadržao danas blizu dvogodišnjeg maksimuma na azijskom trgovanju, jer zabrinutost u vezi s ekonomskim uticajem kineskog lokdauna povećava tražnju za američkom valutom kao sigurnim utočištem.

Dolarski indeks, koji mjeri vrijednost dolara prema šest glavnih rivala, skliznuo je jutros za 0,13 posto na 101,59 poena, ali se i dalje drži blizu maksimuma od 101,86 bodova koje je dostigao tokom noći, izvještava Rojters.

Od početka aprila do sada porastao je za 3,3 procenta, što je njegov najveći rast u jednom mjesecu od novembra 2015.

Kinesko finansijsko čvorište, Šangaj, nalazi se pod rigoroznim korona mjerama ograničenja već oko mjesec dana, a Peking je noćas najavio plan masovnog testiranja na kovid za 20 miliona ljudi što je podstaklo zabrinutost u pogledu mogućeg produžetka lokdauna.

Kreatori monetarne politike iz više centralnih banaka najavili su prošle nedjelje agresivnije povećanje kamatnih stopa, a najvažnija poruka je stigla od američkih Federalnih rezervi. Na tržištima se sada očekuje da će FED povećati ključnu kamatu za pola procentnog poena na svakom od svoja naredna dva sastanka.

Kineski juan je na tržištima u priobalnom dijelu zemlje blago ojačao na 6,5572 juana za dolar, nakon što je Narodna banka Kine objavila kasno sinoć da će smanjiti iznos obavezne rezerve za poslovne banke.

To je pomoglo kineskoj valuti da se oporavi sa najnižeg godišnjeg nivoa od 6,609 juana za dolar na koji je pala u ponedjeljak zbog strahovanja vezanih za posustajanje ekonomskog rasta Kine.

Evro je napredovao za 0,14 procenata na 1,0727 dolara sa dvogodišnjeg minimuma od 1,0697 dolara zabilježenog u ponedjeljak, pošto je reizbor francuskog predsjednika Emanuela Makrona neutralisao nervozu koja je vladala na berzama.

Britanska funta se trguje za 1,2744 dolara, u porastu za 1,8 odsto, nakon što je tokom noći potonula na najniži nivo od septembra 2020.

Australijski dolar se takođe oporavio na noćašnjem trgovanju za 0,6 procenata sa dvomjesečnog minimuma prema američkoj valuti, na koji se spustio usljed kineskog lokdauna koji vrši pritisak na cijene sirovina.

Vrijednost dolara prema japanskom jenu bilježi neznatne promjene. Prema posljednjim raspoloživim podacima trgije se na nivou od 128,16 jena. Japanska valuta je uspjela od početka ove nedjelje da se malo oporavi sa prošlonedjeljnog 20-godišnjeg minimuma od 129,40 jena za dolar.

Na kripto tržištima, bitkoin je blago ojačao na 40.600 dolara, a eter na 3.000 dolara. (Tanjug)