Đokić: Poljaci spremni da investiraju u industriju RS

0

Ministar industrije energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da su privrednici u Poljskoj spremni da investiraju u oblast industrije i energetike u kojima RS ima veliki potencijal.

Đokić, koji je predvodio privrednu delegaciju iz Republike Srpske u dvodnevnoj posjeti Poljskoj, rekao je da se trenutna spoljnotrgovinska razmjena između RS i Poljske najvećim dijelom odnosi na proizvode iz oblasti hemijske, drvne i prehrambene industrije.

On je sa članovima delegacije razgovarao sa predsjednikom Poljsko-balkanske privredne komore Andrzejem Zarajcekom i predsjednikom okruga Volomin Kazimierzom Rakovskim, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Đokić je posjetio kompaniju “Cepter”, kao i kompaniju hemijske industrije /DJCHEM/, a sastancima je prisustvovao i ambasador BiH u Poljskoj Duško Kovačević.

O mogućnostima investiranja u Republiku Srpsku, Đokić je razgovarao i sa predstavnicima kompanije “POL MOT”, koja posluje u oblasti autoindustrije, proizvodnje traktora i poljoprivrednih mašina, izgradnje željezničke i putne infrastrukture, građevinarstva i obnovljivih izvora energije.

“Naš cilj je da direktnim kontaktima vlasnike uspješnih kompanija iz Poljske ohrabrimo da investiraju u Republiku Srpsku i mogu sa sigurnošću da kažem da nosimo pozitivne utiske”, rekao je Đokić.

On je dodao da je uzvratna posjeta privrednika Poljske i okruga Volomin RS dogovorena za 5. decembar, kada će se konkretizovati mogućnosti saradnje putem direktnih susreta sa ovdašnjim privrednicima.

U privrednoj delegaciji Republike Srpske bili su i predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić i direktor preduzeća “Kosmos” Dušan Vještica. (Srna)