Đokić: “Mital” diže ponudu za kupovinu “Ljubije” na 60 mil. KM

0

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da je kompanija “Mital” spremna da ponudu za Rudnik željezne rude “Ljubija” podigne na 60 miliona KM i izjednači je sa ponudom “Izraeli investment grupe”.

Đokić je rekao da će Vlada Republike Srpske uskoro odlučiti kome će biti prodate akcije “Ljubije”, te istakao da će biti izabrana ponuda koja je u najboljem interesu za Srpsku.

– Mital je u prvoj ponudi nudio 29 miliona KM, a sada je i njihova ponuda udvostručena – rekao je Đokić “Euroblicu”, te napomenuo da je u postupku prodaje Rudnika “Ljubija” cilj Vlade Srpske bio podsticanje konkurencije.

Đokić je napomenuo da pogled DNS-a na pitanje prodaje “Ljubije” ne treba da bude isključiv, već u duhu opšteg interesa.

– Nadam se da ćemo imati razumijevanja koja neće blokirati proces. Niko ne može biti unaprijed favorizovan. Apsolutno sam protiv toga da bilo ko ima monopol. Tako je i “Mital” prihvatio da se mijenja jer je osjetio jak uticaj konkurencije – kaže Đokić.

Kada je riječ o “Kosmosu”, Đokić je naveo da je Vlada usvojila plan restrukturisanja prema kojem će u narednom periodu biti izvršene sve obaveze, odnosno rješavan problem duga od 16 miliona KM prema findovima i zaposlenima.

– Po okončanju predstečajnog postupka, koji očekujemo da će biti početkom januara, “Kosmos” će se vratiti u normalan režim rada i početi sa redovnom isplatom plata u punom iznosu – rekao je Đokić.

Petar ĐokicOn je rekao da je formiranjem preduzeća “Mofas” sa inostranim partnerom pronađeno najoptimalnije rješenje za nekadašnji “Famos”, čime je omogućeno da se održi kontinuitet proizvodnje i da 96 radnika “Famosa” pređe u “Mofas”, a za 2017. u planu je novo zapošljavanje i povećanje obima i vrijednosti proizvodnje.

Đokić očekuje da finansijski rezultat “Alumina” za ovu godinu bude bolji od prošle godine kada je istvarila prihod od 218 miliona KM, te najavljuje i novu investiciju, kao i da ovo preduzeće ima tendenciju da broj zaposlenih bude uvećan sa sadašnjih 1.240 radnika.

On je dodao da je u toku spor u vezi sa stečajnim postupkom “Birča” i nada se rješenju koja neće ugroziti poslovanje “Alumine”.

Save