Njemački gigant u Meksiku otvara fabriku od milijardu dolara

0

Njemački poizvođač automobila BMW neće promijeniti svoje planove za proizvodnju u Meksiku za sada, unatoč prijetnjama američkog predsjednika Donalda Trumpa o nametanju novih tarifa na uvoz iz ove zemlje, javlja agencija dpa.

“Mi smo ovdje da ostanemo”, kazao je na press konferenciji Hermann Bohrer, direktor nove BMW-ove fabrike u gradu San Luis Potosi.

To je prva fabrika njemačke kompanije u Meksiku a njena izgradnja koštala je više od milijardu dolara. Fabrika će zapošljavati 2.500 ljudi i proizvoditi do 175.000 vozila godišnje.

Meksko je za proizvođače automobila „idealno mjesto“ jer je na „strateškoj lokaciji između Sjeverne i Južne Amerike, Atlantika i Pacifika“, kazao je šef proizvodnje Oliver Zipse.

Zipse je kazao da za sada nema razloga za promjenu planova za proizvodnju u Meksiku a zabrinutost zbog tarifa nazvao je „spekulativnim“ dodajući kako „uvozne dažbine uvijek plaća kupac“.

Otvaranje pogona došlo je u vrijeme kada su meksički i američki pregovarači razgovarali o Trumpovim planovima o uvođenju 5-postotne tarife za meksičku robu počevši od ponedjeljka. Tarifa bi se postepeno povećavala ako Meksiko ne ispuni zahtjeve SAD da spriječe migrante iz Srednje Amerike da pređu granicu u SAD.

U novoj fabrici proizvodiće se  vozila za 40 tržišta, uključujući i SAD.