Dok se političari “dogovaraju”, privrednici kupuju respiratore

0

Odluka Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o raspodjeli sredstava nižim nivoima vlasti – kantonima, gradovima i općinama, u svrhu borbe protiv koronavirusa danas je poništena nakon brojnih kritika koje su uslijedile na način raspodjele planiranih sredstava.

Razočarenje su nakon usvajanja odluke izrazile općine i gradovi koji su odlukom trebali dobiti malo ili nimalo novca, tvrdeći kako je plan podjele načinjen bez jasnih kriterija te kako su sredstva dobile lokalne zajednice koje na svom čelu imaju politički podobne ljude.

Načelnica Visokog Amra Babić nazvala je odluku sramotnom i ponižavajućom. Načelnik Kaknja Aldin Šljivo pitao je Vladu FBiH i ministarstvo finansija kakvu im to poruku šalju, a gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović zatražio je od federalnog premijera da podnese ostavku poručujući mu da je za građane Zenica persona non grata. Nezadovoljstvo je izrazio i gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević poručujući da će, ako odluka ne bude izmijenjena, dodijeljeni novac vratiti.

Bolnica u Zenici

I zaista, ako se pogleda kako je to Vlada Federacije namjeravala rasporediti 21 milion KM, dolazi se do nevjerovatnog podatka da su neke općine po glavi stanovnika trebale dobiti 0 KM, neke 0,72 KM, neke 1 KM a neke i po 140 KM!

Postavlja se stoga pitanje kako je moguće da se u trenucima koji su za Bosnu i Hercegovinu vjerovatno najteži još od završetka rata politički interesi i dogovori stavljaju ispred interesa građana i lokalnih zajednica, ma kojoj oni političkoj opciji pripadali?

U prethodnih mjesec dana konstantno smo svjedoci političkih prepirki političara koji jedni drugima poručuju “da se dokažu nabavkom stalaka za infuziju”, da “prestanu biti #bajdvej ministri”, ili se prozivaju kako su “napustili bojno polje”… i to u trenucima kada građani od njih više nego ikada očekuju konkretnu pomoć a pojedine sredine nemaju ni osnovna sredstva za suprotstavljanje pandemiji!

Prisjetimo se i primjera sa nedostatkom koordinacije na relaciji Grad Goražde – BPK Goražde i oštrih reakcija na poziv koji je gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović uputio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću zatraživši od njega da ovaj grad pomogne slanjem testova i medicinske opreme.

Pismo je odmah osudila Aida Obuća, premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Ona je kazala da je slanje pisma ishitren poziv te da nije tačno da Goražde nema podršku viših nivoa vlasti.

Međutim, bez obzira na pomoć koju je Vučić nakon pisma obećao i bez obzira na to što ima podršku viših nivoa vlasti, ovaj grad bi i dalje bio bez respiratora za pacijente zaražene koronavirusom da ih nisu kupili i dopremili goraždanski privrednici!

Bolnica u Goraždu

Vlasnik kompanije AC Unity Redžo Bekto i Amir Ćoralić iz kompanije EMKA zajedno sa vlasnikom ove njemačke kompanije Fridhelmom Rungeom goraždanskoj bolnici isporučili su četiri respiratora.

– U stalnom sam kontaktu sa poznanicima, prijateljima i činim nadljudske napore da što hitnije obezbijedim neophodnu medicinsku, tehničku i svaku drugu pomoć našim sugrađanima, te im želim poručiti da ćemo zajedno pobjediti i ovu bitku – poručio je Bekto.

Zahvaljujući privrednicima, respirator ima i bolnica u Travniku. Kupila ga je kompanija ABA i njen vlasnik Adnan Baltić.

Još šest respiratora stići će u Bosnu i Hercegovinu u okviru donacije vrijedne 400.000 KM koju je obezbijedila kompanija Violeta. No pri podjeli respiratora vrijediće samo jedan kriterij – dobiće ih onaj kojem najviše trebaju.

– Podijelit ćemo to u 38 bolnica i domova zdravlja kojima je najpotrebnije – kazao je vlasnik kompanije Petar Ćorluka.

Grupacija Premier sportska kladionica izdvojila je 250.000 KM za opremu u 26 bolnica širom Bosne i Hercegovine – u Foči, Jajcu, Mostaru, Tešnju, Cazinu, Gradišci, Trebinju, Konjicu, Istočnom Sarajevu, Čitluku, Bugojnu, Gračanici…

– Sada je vrijeme da uspješne kompanije vrate zajednici za sve što su posljednjih godina postigle – kazali su iz ove kompanije.

A osim što doniraju, brojne su bh. kompanije, od onih najmanjih, pa do najvećih, preorijentisale svoju proizvodnju kako bi maksimalno pomogli u borbi protiv koronavirusa. Iako to nikada prije nisu radili, danas zaštitne maske i to od vlastitih sredstava proizvode sarajevski Dizart, brčanski HAS Robotics, goraždanski Prevent, Jusri, Emka i mnogi drugi, a većina njih sve što proizvede od vlastitog materijala donira bolnicama i zdarvstvenim ustanovama.

Dizart izrađuje vizire na 3D printeru

Ogroman broj tekstilnih kompanija kao što je sarajevski Sinkro ili Sana Linea iz Kostajnice svojim su sredstvima sašili i građanima podijelili hiljade zaštitnih maski u vrijeme kada ih je bilo nemoguće nabaviti u sarajevskim apotekama.

Tuzlanska „Heez Gradnja“ svojim radnicima je podijelila vreće brašna nakon što su oni imućniji opustošili police sa ovim artiklom u prodavnicama širom zemlje.

Doprinos daju i mali privrednici – brojne pekare širom zemlje snizile su cijene hljeba dok traje vanredna situacija.

Sve ovo je samo mali dio onoga što bosanskohercegovački privrednici čine kako bi dali svoj doprinos u borbi protiv koronavirusa, i to u vrijeme koje je za većinu njih krajnje nepovoljno i neizvjesno. Oni pritom ne pitaju u kojem kantonu ili općini će donacija završiti.

– Budimo solidarni, nema nacije, vjere, entiteta, zavičaja u ovoj situaciji! – poručio je direktor Violete Petar Ćorluka.

No ništa od ovoga ne treba da čudi. Očito je da kriza sa koronavirusom nije ništa drugačija od naše svakodnevice u barem jednom aspektu – svako se ponaša onako kako je navikao – jedni se prepucavaju a drugi rade.

B. Šutvić