Dogovoreno rješenje za radnike Krivaje i Krivaje Mobel

0

Federalno ministarstvo industrije, rudarstva i energetike će za sjednicu Vlade FBiH, koja će biti održana naredne sedmice, pripremiti informaciju o mogućim načinima uvezivanja radnog staža za radnike Krivaje i Krivaje Mobel iz Zavidovića u periodu od šest mjeseci.

Ovo je jedan od zaključaka sastanka koji su predstavnici radnika ovih kompanija održali s resornim ministrom Nerminom Džindićem.

Prema riječima predstavnika radnika Ibrahima Garankića, Džindić je obećao da će ispoštovati odluke koje su donesene u prethodnom sazivu, a u vezi sa problemom uvezivanja radnog staža i odlaska u penziju.

– Dogovorili smo da će Vlada FBiH podnijeti prijavu nadležnom tužilaštvu protiv svih osoba u Krivaji koje su vršile malverzacije i druge kriminalne radnje i zbog kojih se radnici nalaze u trenutnom stanju – kazao je Garankić.

Ovo su rezultati pregovora koji su uslijedili kao rezultat mirnog protesta kojeg su danas održali radnici Krivaje i Krivaje Mobel pred zgradom Vlade FBiH.

Pred zgradom se okupilo oko 30 radnika dd 130 koji su ispunili uvjete za penziju, ali to pravo ne mogu ostaviriti jer im se radni staž ne uplaćuje već 12 godina.

Do kraja ove godine, broj radnika koji će ostvariti pravo na penziju povećat će se na 152. Prema trenutnim procjenama, za uvezivanje radnog staža potrebno je oko 43 miliona KM.