Dogovoreno intenziviranje saradnje u oblasti direktnih investicija između BiH i Grčke

0

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH /Fipa/ Milica Marković i potpredsjednik Privredne i industrijske komore Soluna Emanuil Vlahojanis dogovorili su aktivnosti za intenziviranje saradnje u oblasti direktinih stranih investicija.

S ciljem upoznavanja solunsih privrednika o mogućnostima ulaganja u BiH, Fipa će u saradnji sa Spoljnotrgovinskom komorom BiH organizovativ vebinar na kojem će se predstaviti iskustva trenutnih grčkih investitora u zemlji, kao i prilike za nova ulaganja, saopšteno je iz Agencije.

Pozitivne vijesti donose Vam BiznisInfo i Addiko Bank

Markovićeva i Vlahojanis su konstatovali da su najveće prepreke intenzivnijem ulaganju u BiH komplikovana transportna povezanost i nepostojanje direktne avio-linije između dvije zemlje, ali da se sve više grčkih privrednika zanima za investicijske potencijale BiH.

Tokom službene posjete Grčkoj i učešću na Međunarodnom sajmu Solun 2021, Markovićeva se sastala i sa predsjednikom, te generalnim menadžerom Inovativne zone u Solunu Aleksanderom Loufakisom i Tramantasom Konstantinosom.

Razgovarano je o situaciji u informaciono-komunikacionim tehnologijama, sektoru izvozno orjentisanih poslovnih usluga u BiH i Grčkoj, inovacijama i start-ap ekosistemima, te mogućoj saradnji između sličnih organizacija u BiH.

Direktor Fipe održala je sastanak sa šefom Predstavnistva Republike Srpske u Solunu Jelenom Jovanović-Atanasiu, te dogovorila zajedničku saradnju, s ciljem promocije zemlje i prilika za ulaganje.

Sastanku je prisustvovala i ambasador BiH u Grčkoj Milica Ristović-Krstić, sa kojom su dogovoreni dalji planovi vezani za pripremu i realizaciju posjete grčke privredne delegacije BiH i organizaciji Poslovnog foruma do kraja godine.

Markovićeva je u Atini razgovarala o intenziviranju saradnje Fipe i kompanije “Enterprajs Grčka”, te potpisivanju memoranduma o saradnji koji bi definisao okvir daljih zajedničkih projekata, uvažavajući sve veći interes grčkih kompanija za BiH i region, prevashodno misleći na investicije, a potom i trgovinsku saradnju.