Dodik i Vučić otvorili autoput Prnjavor – Doboj od 36 kilometara

0

Dio autoputa Banja Luka – Doboj na dionici Prnjavor – Doboj svečano je otvoren danas presjecanjem vrpce koje su obavili Milorad Dodik i Aleksandar Vučić.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je u govoru pred samo otvaranje napomenuo kako 36 kilometara uopće ne predstavlja mali poduhvat.

“Mnogi su govorili da je 36 kilometara malo, ali oni koji su ih gradili znaju koliko je to skupo i mnogo, posebno u vremenu u kojem se teško živi. Moramo raditi više i bolje da bi obezbjedili život za svoj narod, ovdje gdje je mora da živi. Izgraditi put ne znači samo bolju komunikaciju, to znači znati gdje treba da ideš, znati cilj, destinaciju i svrhu. Zato je ovaj put toliko važan”, rekao je Vučić dodavši da slijedi gradnja cesta koje će povezivati Srbiju sa Bijeljinom, a onda i zapadnim dijelom RS-a.

Gost Vlade RS-a je kazao da novootvorenih 36 kilometara autoceste predstavlja budućnost jer svaki investitor sada ima gdje da dođe da napravi fabriku kako ljudi ne bi morali ići u inostranstvo.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je prilikom otvorenja istakao da autoput predstavlja nadu, sposobnost i isčekivanje.

“Moj ponos je veći što sam 2006. odustao od modernizacije magistralnog puta Banja Luka – Doboj i aktivnosti usmjerio ka izgradnji autoputa.U ovim krajevima je koncentrisano više od 50 posto svih društveno.privrednih aktivnosti RS-a. Ovaj autoput je građen za sve, bez obzira na razlike”, rekao je Dodik.

On je dodao da je bitno povezati Republiku Srpsku sa Srbijom koja je u svemu značajna pomoć.

“Onaj ko gradi autoputeve ne misli o tenkovima, on za nas predstavlja dokaz naše sposobnosti čime pokazujemo želju za razvojem, ostankom i boljim odnosima sa svima bez obzira na razlike”, zaključio je Dodik.

Dionica autoputa Banja Luka – Doboj na pravcu od Doboja do Prnjavora duga je 36,6 kilometara, a njena izgradnja finansirana je kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 180 miliona eura.